Els veïns han corroborat que el 17 de novembre del 2014, després de matar la dona a ganivetades a Sant Pere Pescador (Alt Empordà), l'acusat va amenaçar un seu cunyat amb una espasa. Aquest dimarts ha declarat el cunyat (que és marit de la germana de l'acusat), que ha explicat que ell i Musa Baldeh tenien mala relació per qüestions econòmiques. L'acusat ja l'havia amenaçat tres dies abans i, segons ha explicat, aquell migdia quan va arribar de treballar en cotxe, Baldeh l'estava esperant "fumant-se un cigarret". "Es va apropar a la porta i llavors va treure l'espasa, però el meu nebot el va agafar ràpidament per l'esquena i jo el vaig empentar amb la porta", ha explicat. Així, van aconseguir desarmar-lo.

Durant la segona jornada del judici que es fa amb jurat popular a l'Audiència de Girona ha declarat el cunyat de l'acusat. Les acusacions sostenen que aquell migdia, després de matar la seva dona a ganivetades, Musa Baldeh va agafar una espasa amb la intenció d'agredir el seu cunyat.

La víctima, que és marit de la germana de l'acusat, ha explicat que feia mesos que tenia mala relació amb el seu cunyat i era per culpa dels diners. Segons ha relatat el cunyat, tant ell com la seva dona treballaven i Baldeh solia demanar diners prestats. "Quan podíem li donàvem alguna cosa però nosaltres també tenim tres fills i família a Gàmbia, al final ja no li donàvem res", ha explicat el testimoni.

Això va estroncar la relació amb Baldeh. "Pensava que era jo qui prohibia a la seva germana que li donés diners", ha relatat la víctima. El primer episodi agressiu va ser pocs dies abans del crim, el 14 de novembre. Segons ha explicat el cunyat, quan va arribar a casa l'acusat el va increpar des del balcó dient-li que el mataria i que se n'anés amb ell a un camp a solucionar els seus problemes. Diversos testimonis asseguren que ja aquell dia, Baldeh duia l'espasa amagada entre la roba.

Entre la seva dona i un nebot el van convèncer perquè no cedís a les amenaces de Baldeh i no el seguís fins a cap descampat. Per contra, van trucar als Mossos d'Esquadra per denunciar les amenaces.

El dia del crim, quan ja havia acabat amb la vida de la seva dona a ganivetades, Baldeh va agafar l'espasa i va baixar al carrer. El cunyat ha explicat que pocs minuts després va arribar de treballar en cotxe i ja va veure Baldeh "fumant un cigarret" al carrer. Aleshores, la seva dona el va advertir des de la finestra dient-li que l'acusat havia matat la seva esposa i que ara ho volia fer amb ell.

Segons el relat del cunyat, Baldeh va interceptar el pas del cotxe, es va apropar a la porta del conductor i va ser llavors quan va treure l'espasa. "El meu nebot el va agafar ràpidament per l'esquena i jo el vaig empentar amb la porta, li vaig agafar la mà i vam caure tots a terra", ha explicat. Així el van desarmar. L'espasa va quedar a terra i l'acusat es va refugiar a casa un veí fins que va arribar la policia.

Crits i discussions

Els veïns han corroborat l'escena de l'espasa i també han relatat que Baldeh i la seva dona discutien sovint. "A vegades només discutien, altres també la picava", ha explicat un testimoni. Per això, els veïns no es van sorprendre quan van sentir crits al pis on vivien l'acusat i la víctima amb els seus tres fills. Els veïns de sota van sospitar quan, després de sentir crits, Baldeh va portar la seva filla petita de 18 mesos a casa seva i van veure que la petita estava tacada de sang.

El fiscal, Enrique Barata, demana una condemna de 23 anys i 6 mesos de presó. 19 anys i mig per un assassinat i 4 anys de presó per dos delictes d'amenaces al cunyat (el primer uns dies abans del crim). A tot plegat li aprecia un agreujant de parentiu. La lletrada de la Generalitat eleva la petició a 24 anys; 20 pel crim i 4 per les amenaces. L'acusació particular que representa la família de la víctima, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez també demana una pena de 20 anys per l'assassinat.

La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, al·lega que Baldeh va actuar en legítima defensa i demana que l'absolguin.