La policia estatal ha desarticulat una xarxa de delinqüents serbis que estaven gestant una estructura criminal i volien establir-se a Catalunya. L'operatiu coordinat amb les policies de la República Txeca i Sèrbia s'ha saldat amb 25 detinguts, 19 d'ells a l'Estat. Els delinqüents fugien de la policia txeca per la seva suposada implicació en un doble assassinat per tràfic de drogues. Els arrestats buscaven zones residencials poc concorregudes i d'alt poder adquisitiu per instal·lar-hi plantacions de marihuana i finançar altres activitats criminals. La investigació va portar la policia fins a Lloret de Mar, Blanes i Tordera. A les comarques gironines van localitzar un dels cervells del grup, buscat a diversos països europeus i amb antecedents per homicidi i tràfic de drogues.

La investigació va començar l'abril passat quan els investigadors de la policia van rebre una alerta de les autoritats sèrbies comunicant que uns delinqüents dedicats a cometre robatoris, extorsions i tràfic de drogues a la ciutat de Novi Sad s'haurien traslladat a l'estat espanyol.

La policia va obrir una investigació i van localitzar un dels principals responsables de l'organització criminals a les comarques gironines. El delinqüent està buscat a diversos països europeus i té antecedents a Sèrbia per homicidi, tràfic de drogues, lesions i tinença il·lícita d'armes.

A les comarques gironines, el sospitós havia contactat amb altres ciutadans serbis que es dedicaven al cultiu de marihuana en domicilis situats a zones residencials amb alt poder adquisitiu de Lloret de Mar, Blanes i Tordera. Els cultius estaven instal·lats a xalets situats a zones poc concorregudes i a totes les plantacions tenien a llum punxada per abastir les instal·lacions. Amb el benefici que obtenien traficant amb marihuana pretenien finançar altres activitats delictives.

En el transcurs de la investigació, els policia van comprovar que els sospitosos, a més, havien contactat amb un traficant marroquí amb l'objectiu d'establir un punt de cultiu a Sevilla.

L'operatiu policial, format per més de 200 efectius i també agents de la República Txeca, Sèrbia i l'Europol, ha acabat amb 25 detinguts, 17 d'ells arrestats a les localitats catalanes de Lloret de Mar, Blanes i Tordera i dos detinguts a Sevilla. En el moment de la detenció, alguns duien passaports, cartes d'identitats i carnets de conduir falsos.

Els agents han fet 12 registres (onze a Catalunya i un a Sevilla) on han intervingut 54.900 euros en efectiu i 2.524 plantes de marihuana així com estris i material per al cultiu de la droga. En paral·lel, han fet sis registres ala República Txeca on s'han desmantellat quatre punts de cultius i han intervingut 12.500 euros.