Luis César Suanzes Bruguete és el nou comissari Coordinador de Fronteres Terrestres de la Policia Nacional a Girona des del mes de gener i ja en la seva presentació va posar com un dels seus objectius més destacats la lluita contra el terrorisme gihadista. L'operació Nòmada, tal com s'anomena el pla contra la delinqüència itinerant que es va desplegar a la Jonquera, s'ha convertit en clau per lluitar contra el fenomen gihadista. I és que el pas fronterer internacional de la Jonquera té un anar i venir de més de 100.000 vehicles al dia i per tant, és un punt de trànsit de molta gent.

El comissari destaca que en els controls aleatoris i constants que fan els agents desplegats en aquest dispositiu es recopila "molta informació sobre el moviment de persones que van amunt i avall. I això aporta un gra de sorra d'informació sobre aquests fenòmens radicals". Suanzes posa d'exemple un cas fictici de la feina dels agents de la Policia Nacional. En un control identifiquen una persona i els policies comproven que està investigada per proselitisme a internet i que té la intenció d'anar cap al sud. Ràpidament, aquest moviment s'incorpora a la investigació i pot arribar a ser clau.

També ho és la cooperació amb la policia francesa, que té l'espai Schengen suspès fins al 24 de març arran dels atemptats de París. El comissari diu que és molt bona i que fruit de la suspensió s'ha notat una reducció d'entrada de vehicles i persones, sobretot els caps de setmana. Això també significa que alguns delinqüents ara s'ho pensen dos cops si volen entrar a França o al revés.

La frontera és un punt d'entrada també d'immigrants sense papers i el Comissari de Fronteres destaca que les devolucions s'han multiplicat. És a dir, aquelles persones que havien entrat a Espanya procedents de França, on estaven il·legalment i les retornen al país gal. Durant el 2015 hi va haver més de 200 persones mentre que l'any abans n'havien estat 90. Preguntat pel motiu, Suanzes destaca la pressió policial, però també segurament la situació de crisi.

Durant el dispositiu de delinqüència itinerant la Policia Nacional té com a objectiu principal interceptar grups organitzats que es desplacen entre països. Gràcies als controls que es fan durant el 2015 s'han arribat a fer 300 actuacions per comissos de droga; s'han intervingut una desena d'armes de foc; s'han comissat unes 500 armes prohibides i s'han fet unes 50 actuacions per la llei d'estrangeria durant el 2015. Unes xifres similars a les de l'any anterior.

Aquest pla també té com a una de les missions detectar els anomenats cotxes calents. Robatoris ràpids de vehicles que es fan per exemple a Itàlia mentre el propietari té el cotxe tan tranquil al pàrquing de casa. Li roben mentre dorm i després l'introdueixen cap a altres països. A la Jonquera aquest any n'han intervingut un.