20 de febrer de 2016
20.02.2016
40 Años
40 Años
Delicte contra el patrimoni històric

Detenen un jove de Vilamalla per fer espoli en un jaciment arqueològic protegit

Els Mossos d'Esquadra han descobert que feia servir un detector de metalls per buscar objectes antics

20.02.2016 | 16:17

Un jove veí de Vilamalla, de 25 anys, ha estat detingut per agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric.

La detenció s'ha practicat aquest mes de febrer, però els fets es remunten al 20 d'octubre de l'any passat. El noi va ser sorprès presumptament espoliant el recinte arqueològic de Palol Sabaldòria a Vilafant, un jaciment format per l'església preromànica de Sant Miquel i el castell d'època medieval. Es tracta d'unes restes arqueològiques d'art medieval incloses a l´inventari del patrimoni cultural català, de titularitat pública.

L'home va utilitzar un detector de metalls i uns testimonis que estaven al lloc dels fets van fotografiar-lo mentre feia un forat al terra amb una aixada. Un cop els agents van tenir coneixement dels fets, van adreçar-se al recinte i van fer una inspecció ocular en què van comprovar que el sospitós havia fet més remocions al subsòl, la qual cosa va provocar danys al paviment medieval.

Tres detectors de metalls i dues aixades

Gràcies a la col·laboració de la Unitat d'Investigació de Figueres, els agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric van identificar el presumpte autor de l'espoli i el van detenir. Li van intervenir tres detectors de metalls, dues aixades, guants de treball i una paleta. Els objectes intervinguts corresponen a l'equip bàsic emprat per localitzar elements metàl·lics sota terra i fer remocions per extreure'ls.

L'extracció arqueològica és una activitat que, quan es fa sense la metodologia adequada, malmet els estrats del terreny, els altera i n'impedeix l'estudi científic. D'altra banda, les troballes arqueològiques són de propietat pública i formen part del patrimoni cultural català.

Sis detencions a l'Alt Empordà per casos similars

En el darrer any la Unitat Central de Patrimoni Històric ha detingut vuit persones per espoliar jaciments arqueològics, sis d'elles a l'Alt Empordà.

Després de declarar en seu judicial, el jutge ha decretat la llibertat amb càrrecs del jove de Vilamalla.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook