El cas de l'exprofessor d'Educació Física del Col·legi Maristes Sants-Les Corts de Barcelona entre 1984 i 2011, Joaquín Benítez, acusat d'haver comès abusos sexuals a menors, ha trasbalsat la comarca. Resulta que l'home, detingut la setmana passada a Barcelona, ha mantingut un estret vincle amb l'Alt Empordà des de fa uns quants anys per motius professionals.

Benítez ja hi va venir durant la dècada dels 90, quan el seu germà bessó vivia a Peralada. En aquella època, va treballar durant dos estius com a monitor de la piscina municipal. Per això, segons explica l'actual alcalde de Peralada, Pere Torrent, "tothom ha quedat sorprès" en fer-se públiques, aquest cap de setmana passat, les acusacions que van portar l'exprofessor a declarar al jutjat. Benítez ha quedat en llibertat amb càrrecs. Aquest dilluns s'ha sabut que un alumne dels Maristes ja havia denunciat abusos als Mossos l'any 2005.

El docent i el seu germà van establir-se fa tres anys a Terrades, procedents de Peralada, tot i que, segons comenta l'alcalde terradenc, Isidre Felip, "no hem tingut cap problema amb aquest senyor". El cas no ha passat desapercebut entre els veïns de Terrades: "No és agradable per al poble", confessava Felip. Benítez també freqüentava un bar de Llers, aprofitant el veïnatge amb Terrades.

El Consell Comarcal va donar a conèixer, mitjançant un comunicat, dissabte passat, que l'exprofessor dels Maristes de Barcelona va estar treballant durant els estius del 2014 i 2015 com a socorrista a la piscina municipal d'Espolla i com a monitor d'activitats esportives a l'aire lliure en el casal d'estiu Esportiueig, que aplegava infants dels municipis d'Espolla, ­Cap­many i Sant Climent Sescebes. El gerent del Consell Esportiu, Àlex Terés, afirma que no han rebut "cap mena de queixa" durant aquests anys i que l'home estava "molt ben considerat". En aquest sentit, alguns pares, els mateixos que ara s'exclamen per les notícies publicades des de Barcelona, asseguren que Benítez es guanyava la confiança dels joves com a monitor d'esplai, gràcies al seu caràcter afable.

Reunió desconvocada

L'alcalde d'Espolla, Carles Lagresa, definia com se sent el municipi alberenc des que es va saber la notícia: "En estat de xoc". Lagresa confirma que Benítez va treballar de socorrista a la piscina, però "no va tenir mai les claus de cap local públic a la seva butxaca".

Per apaivagar inquietuds, els tres ajuntaments altempordanesos es van coordinar des del mateix dissabte. Tenien previst convocar una reunió informativa amb els pares dels infants que van participar en el casal d'estiu del Consell Esportiu, però, per recomanació dels Mossos i dels Serveis Socials, van fer marxa enrere aquest dilluns per no aixecar més polseguera, després de conèixer-se l'absència de víctimes d'abusos sexuals a menors. "Hem decidit no fer cap més reunió, tot i que ens mantenim al costat dels pares", declarava Lagresa. En qualsevol cas, els tres ajuntaments i els responsables del Consell Esportiu es posen a disposició de la investigació policial i judicial que se segueixi en la resolució d'aquest cas.