l jutge ha deixat en llibertat provisional els pares del nen que dimarts va aparèixer mort en un pis de Girona. Els pares han explicat que el nen patia una malaltia respiratòria crònica i que, tot i que l'havien dut al metge, no confiaven en la medicina tradicional. A casa, li administraven medicina homeopàtica i respiradors (tipus Ventolin). Un dia, que el pare no ha sabut determinar, el nen no es va despertar i va fer-li maniobres de reanimació. Des de llavors, han explicat que no van "assumir" que el nen havia mort i que creien que dormia. Per això, tota la família -que es declara molt religiosa- va fer vida durant almenys un mes al voltant del cadàver. Els pares, investigats per homicidi imprudent, no podran sortir del país. Els informes psiquiàtrics descarten cap trastorn.

Els pares del nen que dimarts van trobar mort en un pis de Girona han sortit en llibertat provisional després de declarar davant del titular del jutjat d'instrucció número 2, Manuel Marello. De moment, continuen investigats per un delicte d'homicidi imprudent fins que no es recullin totes les proves.

Entre d'altres, cal revisar el correu electrònic i els ordinadors del pare i també falten els resultats de les anàlisis toxicològiques de teixits del cos, que estaran llestes en uns 15 dies. Aquestes anàlisis haurà de descartar que el nen morís per ingerir algun tipus de substància tòxica o algun còctel de medicament.

El jutge ha prohibit al matrimoni sortir del territori espanyol fins que es tinguin els resultats de les proves toxicològiques. El fiscal del cas, Enrique Barata, ha explicat que els pares estaven en situació irregular perquè tenien el visat caducat. Per això, de manera preventiva, la policia estatal els ha retirat el passaport.

Els pares defensen que va ser una mort natural

Davant del jutge, els pares han explicat que el nen patia una malaltia respiratòria crònica que també té la mare (tipus asma). La família va arribar a Girona procedent dels Estats Units l'estiu del 2014. Segons ha explicat el fiscal, els consta que van portar el nen al metge aquell mateix any només un cop, però cap més. Els pares han reconegut que no confiaven en la medicina tradicional i que, per tant, el tractaven de les seves dolències amb homeopatia i també li administraven inhaladors (com el Ventolin) amb un aparell específic que tenien a casa.

El matrimoni també ha explicat que el nen, malgrat la malaltia, es trobava bé i feia vida normal. Ni el petit ni els seus dos germans (un nen de 13-14 anys i una nena de 16) anaven a l'escola ni a Girona ni tampoc als Estats Units, sinó que seguien un mètode a través d'Internet. "Tenien por de dur-los a l'escola perquè a Amèrica els nens porten armes i diuen que hi ha consum de drogues", explica el fiscal.

El pare ha explicat que un dia -que no ha sabut determinar- el seu fill petit no va despertar. "El pare reconeix que va intentar reanimar-lo fent maniobres i també fent-li la respiració boca a boca", ha detallat el fiscal. Segons Barata, a partir d'aquí, la família es tanca en sí mateixa i no assumeix la mort del nen. "La mare creia que a força de resar es despertaria i encara ara no accepta que està mort", ha manifestat. Una tesi que també sosté l'advocat de la defensa, Christian Salvador. "Encara que sembli difícil de creure ells no assumeixen la mort del petit fins que entra la policia al seu domicili el dimarts", ha manifestat.

"Fora d'aquí Satanàs, sou el dimoni!"

El fiscal també ha explicat que la família és cristiana i és molt religiosa. En el moment que la policia va arribar al domicili dimarts alertada per la propietària del pis, va sentir com cridaven: "Fora d'aquí Satanàs, sou el dimoni!". El pare, però, no ha reconegut els fets.

Tot i que es desconeix quan va morir el nen, el que sí se sap és que la família no va comunicar a cap autoritat sanitària que el petit havia mort i va conviure durant setmanes amb el cadàver. El van situar al pis de dalt del dúplex, el van tapar amb una manta i passaven nit i dia al seu voltant. La família, a més, va deixar de sortir i només abandonava el pis el pare per anar a comprar. L'home és informàtic i treballava des de casa.

El fiscal ha preguntat directament a la mare si no sentia l'olor que desprenia el cos, ja que portava setmanes deteriorant-se dia a dia. Ella ha dit que només ho va notar en un moment però que estava convençuda que el seu fill es despertaria. De fet, segons el fiscal, encara ara està molt afectada i no assumeix la mort del seu fill petit.

Es descarta la mort intencionada

El fiscal ha assenyalat que l'extrem que fos un homicidi imprudent es va debilitant. Segons apunta, de moment la prova que tenen és la declaració dels pares, que asseguren que el nen va morir de manera natural a causa d'una crisi respiratòria que va patir mentre dormia. L'autòpsia, a més, descarta que hi hagués elements d'intencionalitat. Segons ha apuntat el fiscal, el cos podria portar d'un a tres mesos mort al domicili i està en un estat molt avançat de descomposició. "El cos està en fase esquelètica, té molta fauna i han desaparegut les parts toves", ha detallat.

Els pares no han sabut dir quin dia va morir el fill.. Només han sabut dir que el dia 15 de novembre van sortir tots cinc a sopar a un restaurant japonès per celebrar els aniversaris del pare i de la filla i que, per tant, el petit de 7 anys també hi era.

"Es podria considerar que és un homicidi imprudent si hi hagués un agreujament de l'estat de salut del nen i els pares, de manera conscient, no el portessin al metge", ha explicat Barata, que afegeix que, hores d'ara, no tenen cap prova que ajudi a sostenir aquesta teoria. Faltarà, doncs, conèixer el resultat de les anàlisis toxicològiques per descartar

definitivament que els pares tinguessin alguna relació directa amb la mort del fill (a través de l'administració d'algun verí o substància tòxica).

Sense trastorn mental

A més, els informes psiquiàtrics fets pels experts de l'Hospital de Salt han descartat que la parella pateixi cap trastorn mental sever. "Els informes indiquen que no tenen trastorn de cap tipus, són conscients, persones orientades i raonen bé", ha manifestat el fiscal, que reconeix que la família va entrar en un estat de "pena profunda" i que no acceptaven la mort del nen petit, "al que estimaven molt".

Per això, un cop s'acabin recopilant totes les proves, caldrà veure si el jutge opta per obrir judici oral i, per contra, arxiva el cas i els pares queden lliure sense cap tipus d'acusació.

Els altres dos fills continuen a càrrec de la Generalitat

Pel que fa als altres dos fills de la parella, continuen a càrrec de la Direcció general d'atenció a la infància i l'adolescència. L'advocat dels pares, Christian Salvador, ha explicat que la "màxima prioritat dels pares" és recuperar els fills, a qui han demanat poder veure.

El fiscal ha explicat que la decisió sobre què passa amb els dos menors recau en la Generalitat, que haurà de fer informes, prendre declaració als pares i als nens i determinar si poden tornar a viure amb els pares.

Tampoc se sap encara què passarà amb el cadàver del petit. Segons ha detallat el lletrat de la defensa, els pares hauran de posar-se d'acord amb el consolat americà. Tenen tres opcions: enterrar-lo, incinerar-lo o repatriar-lo als Estats Units.

El matrimoni ha sortit aquest migdia dels Jutjats de Girona en un cotxe dels Mossos d'Esquadra, que els han portat fins al seu domicili. El pis ha estat precintat des del dimarts però al llarg d'aquest divendres quedarà aixecada la restricció i la família podrà tornar-hi.