El nen de 3 anys perdut des d'aquest dijous a la tarda a Camós (Pla de l'Estany) ha estat localitzat sa i estalvi aquest divendres al migdia, segons fonts del Departament d'Interior. Han estat uns particulars que han trobat aquest migdia el nen a prop de la casa rural d'on va desaparèixer des d'ahir a la tarda, segons han indicat els Bombers de la Generalitat. Aquest matí un ampli dispositiu de 500 persones, entre Bombers, Mossos, membres de Protecció Civil voluntaris han estat buscant el nen.

Passades la una del migdia un home i el seu fill, que no participaven en el dispositiu de recerca, s'han posat en contacte amb els Bombers de la Generalitat per dir que havien trobat el nen. Aquestes persones han portat el petit al mas Ventós, que es troba proper a la casa rural de Can Serrallonga, d'on va desaparèixer. Efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat han anat a buscar el petit al mas Ventós.

Després de donar-li sucs i de protegir-lo amb una manta tèrmica, els Bombers l'han traslladat a la casa rural on s'havia perdut i on hi havia els seus pares, que han pogut identificar el seu fill. Efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques han fet un primer reconeixement del menor. El nen es troba bé de salut, tot i que amb una mica de fred després de passar la nit al ras. Aquest matí un dispositiu de recerca format per dos helicòpters i més de 500 persones, entre les quals hi havia els Bombers de la Generalitat, els Mossos d'Esquadra, Agrupacions de Defensa Forestal, membres de Protecció Civil i voluntaris han estat rastrejant l'entorn de la zona on s'havia perdut el nen.

L'avís d'alerta de la desaparició el va donar el pare de l'infant aquest dijous a dos quarts de sis de la tarda. Els pares feia poca estona que acabaven d'arribar a aquesta masia rural situada a Camós per passar el Cap d'Any i estaven descarregant objectes del cotxe quan l'infant va desaparèixer.

Més de 20 hores de rescat

Finalment, després de més de 20 hores de recerca, s'ha localitzat en Jordi, l'infant de 3 anys que des d'ahir divendres a la tarda constava com a desaparegut. Els encarregats de trobar-lo han estat un pare i el seu fill - del Mas Ventós- que no participaven en el dispositiu de recerca però que s'han alertat en veure que els seus gossos no paraven de cridar. Ha estat llavors quan han sortit a l'exterior i han trobat el menut a la font d'aquesta masia que es troba a un quilòmetre i mig de distància de la casa rural Can Serrallonga, on el nen i els seus pares tenien previst passar el Cap d'Any amb quatre parelles més. En total, el grup estava format per deu adults - cinc parelles d'amics- i entre 7 i 8 infants, fills de les diverses parelles, tots ells menors d'edat.

L'infant que havia desaparegut és el segon fill d'una parella jove de Sant Feliu de Guíxols que tenia previst passar uns dies tranquils, enmig de la natura. Segons han informat des d'Interior, en un primer moment, l'infant ha estat reconegut pels serveis mèdics i el seu pare s'ha traslladat fins al lloc on l'han trobat. "És una gran notícia, vull agrair a tots la solidaritat que han mostrat i que hem viscut amb centenars de voluntaris que s'han apropat fins aquí i que ens han ajudat a buscar-lo", ha subratllat el conseller en funcions. Segons les primeres hipòtesis que ha donat a conèixer Jané, l'infant s'hauria desorientat i hauria anat caminant en la direcció oposada a la de la masia rural Can Serrallonga. Tot i el pas de les hores, el fred de la nit i la manca d'aliment, l'infant es trobava en bon estat de salut.

"Aquella espera que dèiem esperançada i desitjàvem que acabés bé doncs així ha estat. Tal i com havia explica abans, el nen no estava malalt, estava abrigat i només podem fer que donar l'enhorabona a la família", ha detallat Jané. Tot i els mitjans que es trobaven a l'indret, des de la conselleria d'Interior han detallat que la família ha volgut viure el moment del retrobament en privat i no han volgut fer cap mena de declaració al respecte.

Jané: "És una bona notícia per començar l'any"

"És una bona notícia per començar l'any, un nen s'ha perdut la nit de Cap d'Any però el dia 1 s'ha trobat amb vida", ha subratllat el conseller en funcions tot detallant que aquest 2015 s'han portat a terme 1.100 serveis de rescat i s'ha treballat en 330 casos de desaparició de persones, la majoria dels quals han acabat amb un "resultat positiu", tal i com ha assenyalat Jané. Paral·lelament, el conseller en funcions ha volgut llançar un missatge d'esperança i solidaritat a totes aquelles famílies amb persones desaparegudes que encara no les han localitzat.

Per la seva banda, l'alcalde de Camós que ha estat des d'ahir a la nit a l'aguait i treballant amb els equips d'emergències, Josep Jordi Torrentà, ha volgut agrair els esforços que s'han posat des de la conselleria d'Interior per finalitzar el rescat amb èxit. "El país i el conseller han posat tots els mitjans que tenien a la seva disposició per aquest rescat, grans professionals han estat treballant tot i que tenien plans per Cap d'Any", ha explicat emocionat. Al mateix temps, ha volgut posar en valor l'ajuda i el suport de les desenes de voluntaris que s'han apropat fins a Can Serrallonga per sumar el seu granet de sorra. Persones que han vingut d'arreu de Catalunya. "Hem pogut demostrar que som un gran país, amb equips així podem anar pel món", ha resumit.

Una llarga espera

Durant tot aquest matí més de 500 persones - entre professionals i voluntaris- han participat en el dispositiu de recerca que va arrencar ahir mateix quan passaven pocs minuts de les cinc de la tarda davant la denúncia de la desaparició del petit. Des d'aquell moment, la ciutadania es va bolcar amb la família i a la masia rural situada en un turó de Camós - en una zona molt boscosa i amb molt de relleu- s'han apropat desenes de voluntaris que, mitjançant grups d'entre 10 i 15 persones, han anat pentinant tota la zona boscosa propera a la masia i per l'interior de totes les construccions que hi ha al recinte rural que és molt ampli i compta amb basses, una piscina i pous. Fins i tot, han buscat l'infant a les fosses sèptiques de la casa rural.

En total, en l'operatiu hi ha treballat Mossos d'Esquadra de diverses unitats com la d'investigació, subsòl o la canina, Bombers de la Generalitat amb els equips de les unitats subaquàtica i de muntanya del Grup d'Actuacions Especials i gossos de la unitat de Girona del Grup Caní de Recerca, membres de Protecció Civil, efectius de les ADF de la zona i d'altres comarques com la Selva, Agents Rurals, efectius de la Policia Local de Banyoles, membres de la Creu Roja i psicòlegs de la Diputació de Girona per atendre als familiars. A part dels voluntaris, des de primera hora d'aquest divendres també s'han sumat als treballs dos helicòpters - un dels Bombers i un altre dels Mossos d'Esquadra- que han estat rastrejant per l'aire tota la zona.

En aquest sentit, Jané ha volgut agrair l'esforç de tots els professionals, part dels quals no estaven de guàrdia ni havien de treballar durant la nit o aquest 1 de gener del 2016. A crit de 'Jordi, on ets?' o simplement 'Jordi', els voluntaris han anat caminant i rastrejant tot l'espai. La gran majoria d'ells venien equipats amb pals i tot el material necessari per recórrer llargues distàncies. En un principi, durant les primeres hores de la recerca, els equips es van focalitzar en un radi de 100 metres de la casa. A primera hora d'aquest matí ja s'havia ampliat la superfície a 500 metres i s'ha posat el focus en els camins de muntanya. La gran aglomeració de persones ha fet que, en alguns moments, els voluntaris haguessin de quedar-se quiets esperant ordres o la creació dels grups per part del cos dels Bombers que s'ha encarregat de gestionar i coordinar la recerca. Una recerca que, per sort, ha tingut un final feliç.