La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada a estafar la Seguretat Social i Hisenda a la demarcació de Girona. En l'operació, anomenada «Sagitari», els agents han detingut una persona i n'han denunciat 33 més pels delictes de frau a la Seguretat Social, Hisenda i falsedat documental. Els agents van iniciar l'operació arran d'una informació facilitada pel Servei Estatal d'Ocupació i de la Delegació del Ministeri de Treball i Seguretat Social a Girona. La investigació, que s'ha desenvolupat al llarg d'aquest any, està relacionada amb una presumpta trama empresarial, de la qual en formarien part 20 empreses, suposadament dedicades a la construcció i neteja d'immobles. La seu de la xarxa se situava a Salt.

Aquestes empreses les regentava un ciutadà marroquí, que al seu torn utilitzaria testaferros per evitar ser identificat en algunes d'aquestes, les quals apareixien com a administradors o com a apoderats d'aquestes. Algunes van ser identificades com a fictícies, és a dir, no tenien seu social ni activitat comercial real, i únicament servien per donar d'alta ciutadans d'origen marroquí, amb la finalitat que poguessin justificar dies treballats per poder accedir a ajudes de l'Estat o per poder disposar d'un contracte de treball amb la finalitat de renovar la seva autorització de residència i de treball.

Els agents van detenir al novembre passat el principal responsable de l'organització criminal, de nacionalitat marroquina, com a presumpte autor dels delictes contra el dret dels treballadors, contra Hisenda Pública i falsedat documental, que actuava des de la seva seu a la localitat de Salt. Els agents també han denunciat 30 persones de la mateixa nacionalitat com a presumptes autores dels delictes de falsedat documental i altre tres, també de nacionalitat marroquina, pels delictes contra el dret dels treballadors i falsedat documental.

Haurien provocat un frau a la Seguretat Social i a la Hisenda Pública entre els anys 2009 i 2014, repartit en l'impagament de quotes a la Seguretat Social (500.000 euros); ajudes cobrades fraudulentament (1,5 milions); persones que han cobrat les ajudes de manera fraudulenta (un milió), i factures falses per import d'un milió d'euros amb l'objectiu de defraudar.

De tot plegat es van instruir diligències que van ser lliurades en el Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona.