La policia espanyola ha desarticular un grup organitzat especialitzat en el robatori de cable de coure en subestacions elèctriques i altres instal·lacions ferroviàries d'ADIF, segons que ha informat a través d'una nota de premsa. En la mateixa operació ha estat desmantellat un altre grup expert en el robatori de metalls, en aquest cas en naus industrials, finques i instal·lacions de regadiu i bombeig d'aigua. Els agents han detingut 13 persones, a València i Madrid, i han escorcollat dos immobles a la capital del País Valencià i a Manises (Horta Oest). Als detinguts se'ls imputen 15 robatoris en infraestructures ferroviàries i altres nou en naus industrials, finques i instal·lacions de regadiu i bombeig d'aigua.

La policia ha informat que la investigació va començar a partir de la comissió de múltiples robatoris de similars característiques que van afectar a les instal·lacions d'ADIF. Al maig de 2015 es van obtenir els primers resultats sobre l'autoria dels fets denunciats que van permetre dos mesos més tardes determinar l'existència de dos grups establerts a València i Madrid.

Pel que fa al grup assentat a València els agents van aconseguir identificar quatre dels seus membres, nascuts a Romania, i relacionar-los amb robatoris de cable de coure en instal·lacions ferroviàries. Així mateix, es va determinar que l'establiment que comprava el metall sostret era un centre de reciclatge ubicat a Manises (València), amb el propietari i un dels empleats actuat en connivència.

Un cop identificades les persones implicades en els robatoris i en la recepció del cable sostret, es va desenvolupar un operatiu en el qual es va detenir als quatre identificats prèviament com a presumptes autors materials dels robatoris, i l'amo del centre de reciclatge per receptació del metall robat. De la mateixa manera es van practicar dos registres a València, en els domicilis dels arrestats, trobant-se en el seu interior gran quantitat d'eines utilitzades per a l'execució dels robatoris.

En relació amb el grup assentat de Madrid, els agents van identificar diverses persones, totes d'origen romanès, als quals es va poder relacionar amb robatoris de coure en naus industrials, finques i instal·lacions de reg i subministrament d'aigua. Al llarg de la investigació es va comprovar que aquest grup venia el cable robat en ferreteries i centres de reciclatge d'un polígon de Leganés (Madrid) i Yuncos (Toledo), sense poder determinar fins al moment la connivència dels responsables dels establiments amb els investigats. Finalment es va desenvolupar un operatiu en el qual es va procedir a l'arrest de set persones, sis a Madrid i una a Yuncos (Toledo).