L'Audiència de Girona ha acordat deixar en llibertat sota una fiança de 4.000 euros dos dels acusats de portar una noia enganyada fins a Figueres amb una falsa promesa de feina com a mainadera i, un cop al país, obligar-la a prostituir-se. Han retirat el passaport als dos suposats proxenetes, Gabriel Vulgaris i Ionut Mihail, i s'hauran de presentar als jutjats de Figueres cada quinze dies. S'enfronten a 12 anys de presó, la mateixa pena que la fiscal demana per a la tercera acusada, Nicoleta Zaharagin, que ja estava en llibertat provisional. Aquest dimecres el cas s'havia de jutjar però s'ha suspès perquè no localitzen la víctima. L'Audiència ha dictat una requisitòria i ha fixat el judici per al juny.

La fiscal demana 12 anys de presó per als tres acusats, dos homes i una dona, per un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual i un altre de prostitució coactiva. El cas havia d'arribar a judici aquest dimecres a l'Audiència de Girona però finalment l'han suspès, a petició de la fiscalia. El motiu és que la víctima i dos testimonis més estan il·localitzables.

El tribunal ha dictat requisitòries per intentar trobar-los i assegurar que compareguin al judici, assenyalat de nou per al juny. "No han vingut els principals testimonis de l'acusació, un és la víctima, la seva mare i un altre testimonis que ha tingut relació amb totes les persones encausades", ha explicat l'advocat defensor Joan Pere Zapata. "En aquest moment es desconeix on estan i es demana, a través de la policia, que es busquin a l'estat espanyol o a Romania", ha afegit.

Dels tres acusats, dos han arribat a l'Audiència de Girona emmanillats i custodiats pels Mossos d'Esquadra perquè estan en presó preventiva. Després de suspendre el judici, la defensa ha demanat que surtin en llibertat provisional. La fiscal no s'hi ha oposat però ha demanat que abonin una fiança de 6.000 euros.

"Vist el temps de presó transcorregut i la incertesa que el judici es pugui celebrar de manera immediata, s'acorda la llibertat sota fiança", ha exposat Zapata. La secció quarta ha acordat la posada en llibertat de Gabriel Vulgaris i Ionut Mihail i ha fixat una fiança de 4.000 euros. A més, per assegurar que no fugen de país, els hi ha retirat el passaport i els obliga a comparèixer als jutjats de Figueres els dies 1 i 15 de cada mes.

Falsa promesa de feina de mainadera

Segons l'escrit de conclusions provisionals de la fiscal, la noia va arribar a Catalunya provinent de Romania el març del 2011. Li havien promès un sou d'uns 1.200 euros al mes per cuidar nens. En realitat, però, quan va arribar al país els acusats li van retirar el passaport i, amb amenaces, la van obligar a exercir la prostitució al Moonight d'Hostalets de Llers.

La va captar un dels acusats, veí seu a Romania. Havien quedat que ell li pagaria el viatge en autobús i ella, un cop treballés de mainadera, li aniria tornant l'import de mica en mica. La víctima va accedir perquè la seva família tenia problemes econòmics i necessitaven diners.

Un cop a Figueres, però, la història va canviar. Allà hi havia un altre dels acusats i l'acusada, que treballava com a prostituta al Moonight d'Hostalets de Llers. Els tres li van dir a la noia que no treballaria cuidant nens, sinó que havia d'exercir la prostitució. També li van dir que ells es quedarien els diners que anava guanyant i, un cop cobertes les despeses del viatge, enviarien diners a Romania i li obriren un compte d'estalvi on dipositarien la part que li pertocava a ella.

"Confiant en la seva paraula i tenint en compte les necessitats econòmiques i la situació de vulnerabilitat que tenia depenia dels acusats, va accedir a exercir la prostitució", recull la fiscal.

L'acusació pública relata que "per iniciar-la en la seva imminent feina com a prostituta", els acusats la van sotmetre a un "ritual d'iniciació" sota amenaces, vexacions i ús de força física. A més, per assegurar que no intentaria escapar-se, li van treure la carta d'identitat romanesa.

Els proxenetes la traslladaven cada dia des del pis de Figueres fins al local d'Hostalets de Llers i la tornaven a recollir al final de la jornada, quan s'apoderaven de tots els diners. Dins el club, era l'acusada qui s'encarregava de vigilar-la i s'assegurava "que feia tots els serveis sexuals possibles". "Havia d'anar a treballar cada dia i no tenia llibertat per agafar-se un dia lliure, fos quin fos el seu estat de salut", exposa la fiscal.

La situació es va allargar uns mesos fins que la víctima va burlar la vigilància dels acusats i es va escapar a França. Fins aleshores, exposa la fiscal, "va viure sotmesa al control i dominació dels acusats, essent explotada per ells cada dia". La fiscalia calcula que els acusats es van apropiar de més de 10.000 euros que al víctima hauria guanyat exercint la prostitució. La dona ha renunciat a cobrar la indemnització. Les defenses neguen les acusacions i demanen l'absolució.