Als metges forenses de l'Institut de Medicina Legal de Girona se'ls ha girat molta feina de cop per la troballa diumenge de vuit cranis a la platja dels Palangrers de Roses. Ahir tot just se'ls van començar a mirar a la sala d'autòpsies però el que és segur és que el servei d'antropologia hi té molt a dir per determinar l'antiguitat de les restes, ja que a primera vista s'intueix que tenen molts anys perquè no hi ha teixits musculars enganxats.

El primer que hauran de concretar els metges forenses serà la raça a la qual pertanyen els ossos, el sexe dels cossos als quals pertanyien els cranis, l'edat aproximada de les persones que van morir, l'antiguitat i si hi ha signes de violència que indiquin una possible mort criminal, que obligarà els Mossos d'Esquadra a obrir una investigació per trobar-ne els possibles autors. Si no hi ha indicis criminals, també caldrà determinar la procedència de l'ossada perquè és altament probable que algú la llancés a l'aigua, primer perquè es trobava en una zona molt concorreguda per banyistes que no ho havien vist abans, i això que estaven a tocar de la sorra, i en segon lloc perquè tampoc hi tenien incrustats els petits crustacis que acostumen a reposar en l'obra viva de les embarcacions, per exemple.

De totes maneres, mentre la Unitat Aquàtica de la policia autonòmica retirava dilluns les restes de l'aigua es podien observar com aquestes estaven absolutament pelades i sense cap mena de teixit.

Va ser un pescador aficionat que diumenge va sortir a pescar amb fusell qui va trobar-se part dels ossos a la platja quan empaitava un banc de peixos. Va ser diumenge a la tarda i en un radi de trenta metres se'n va trobar tres, però la policia autonòmica no els va poder retirar aleshores perquè era a la tarda i s'acabava la llum natural. L'endemà, mentre pentinava la zona va aconseguir trobar vuit cranis.

La feina dels forenses va per llarg, perquè hauran d'elaborar un informe complet de la troballa i relacionar tots els ossos, perquè encara no se sap si els vuit cranis, els fèmurs i altres peces trobades pertanyen a les mateixes persones o no tenen cap relació entre totes elles.