Operatiu contra el frau elèctric a Figueres per lluitar contra el cultiu de marihuana i els continus talls de llum, que van a més quan arriba l'hivern. Guàrdia Urbana, mossos i operaris d'Endesa han inspeccionat 50 habitatges del barri de Sant Joan per tallar les connexions a aquells que punxen electricitat. Fins al migdia s'han detectat quatre cases amb els comptadors manipulats i s'ha trobat una plantació de marihuana amb 135 plantes. El dispositiu arriba després que l'alcaldessa, Marta Felip, hagi exigit solucions a Endesa per reforçar la xarxa. Tot i que hi ha picaresca, l'Ajuntament assegura que només una de cada quatre llars té la llum punxada i que això no justifica les apagades constants.

Nou operatiu policial a Figueres per lluitar contra el frau elèctric. Aquest cop, ha tocat el torn a 50 habitatges del barri de Sant Joan, compresos entre els carrers Ramon i Cajal, Esculapi i Doctor Marañón. Diverses furgones amb agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) han blindat la zona des de primera hora del matí per permetre que els tècnics d'Endesa revisessin els comptadors.

Al dispositiu, que s'ha fet conjuntament entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana, hi han pres part una cinquantena d'agents de la policia catalana i una dotzena de la local. Dels 50 habitatges, se n'han detectat quatre que defraudaven llum. Dos d'ells estaven connectats directament a l'estesa elèctrica del carrer i els altres dos tenien els comptadors punxats.

"La motivació de l'operatiu, un cop més, han estat les reiterades queixes veïnals pels talls de llum i les sospites fonamentades que en algun dels habitatges hi havia plantacions de marihuana", ha explicat el cap de l'ABP de Figueres, l'inspector Alfons Sánchez. Aquest dimarts, els mossos han trobat una plantació en un dels domicilis. En total, hi havia 135 plantes de marihuana que creixien en una habitació. I en dues cambres més, hi havia restes que també s'hi havia cultivat droga.

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana denunciaran ara els inquilins dels habitatges que tenien la llum punxada per defraudació del fluid elèctric. I en el cas del domicili on s'hi cultivava marihuana, faran el mateix, en aquest cas però per un delicte contra la salut pública.

Continus talls a l'hivern

La situació d'apagades contínues que viu el barri, on s'hi concentra la població d'ètnia gitana, no és nova. De fet, els veïns de tota la vida (ara hi queden unes vint famílies) fa temps que se'n queixen. Asseguren que només durant la darrera setmana, han arribat a patir fins a set talls d'electricitat. "I en dos d'aquests cops, amb la fred que feia, ens hem quedat sense llum durant tota la nit", explica un d'ells.

Segons aquests veïns, aquesta situació va a més cada vegada que arriba l'hivern. "Volem solucions, perquè tot i aquests operatius, l'endemà tornem a estar igual", expliquen. Per a ells, la causa de les apagades és clara. Per una banda, aquells qui punxen directament la llum de la xarxa que passa pel carrer. I per l'altra, els cultius de marihuana. Tot plegat, concreten, comporta sobrecàrregues que cremen els tèrmics. "No és que saltin els fusibles de casa, sinó que es cremen els cables del carrer", diuen.

Sobrecàrrega de la xarxa

El cap dels mossos a Figueres explica que els talls de subministrament es relacionen directament amb les plantacions de marihuana. Però també admet que a l'hivern, quan es connecten estufes i escalfadors, això se suma a la sobrecàrrega que pateix la xarxa i fa que salti la llum amb facilitat.

"Segons els operaris d'Endesa, aquest sector pot suportar una intensitat de 200 ampers, i quan hi ha els talls de llum, la xarxa arriba a acumular-ne fins a 400", explica Sánchez. I hi afegeix: "Hem de pensar que les làmpades que es posen a les plantacions de marihuana consumeixen entre 3 i 5 ampers cadascuna; per tant, només que hi hagi un domicili amb una plantació que en tingui unes desenes, això ja per si sol pot comportar un tall en el subministrament".

"És evident que en aquest barri, per una banda, actualment hi ha un factor important que és l'arribada de l'hivern, que suposa que els domicilis facin servir aparells elèctrics per escalfar", indica l'inspector dels Mossos d'Esquadra. "Si a més, a això hi afegim que hi ha veïns que endollen material que fa consums desorbitats, aleshores això provoca els talls", precisa Alfons Sánchez, en referència als cultius de marihuana.

L'operatiu policial d'aquest dimarts arriba, precisament, tot just un dia després que l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, reclamés a la companyia elèctrica que posi solucions als continus talls de llum. Segons l'alcaldessa, des de l'Ajuntament tenen contrastat que hi ha entre un 20 i un 25% dels habitatges del barri de Sant Joan que tenen la llum punxada.

Felip, però, creu que aquesta és una xifra que no justifica que cada vespre hi hagi veïns que es puguin quedar sense llum entre tres i quatre hores. Per això, el consistori demana a Endesa que analitzi quin és el problema (si deteriorament de la xarxa o manca de capacitat) i que posi fil a l'agulla per esmenar-ho. Per part de l'Ajuntament de Figueres, ja asseguren que els operatius per lluitar contra la picaresca i la defraudació d'electricitat continuaran.