27 de octubre de 2015
27.10.2015
40 Años
40 Años

Clans romanesos i búlgars gestionen la prostitució a la zona de l'Empordà

Des que el 2007 la Policia Nacional va desarticular les bandes russes que hi operaven ha estat un territori molt cobejat

27.10.2015 | 07:33

La pressió del Cos Nacional de Policia (CNP) per eradicar l'explotació sexual a la província s'està notant amb força els darrers mesos. L'exemple més recent és l'Operació Dignitat, que el cap de setmana passat va culminar amb una batuda en onze clubs de l'Alt Empordà, la identificació de 396 prostitutes i la detenció de vuit persones. Però això no evita que la Brigada Contra el Tràfic d'Éssers Humans del CNP tingui els ulls posats també en les carreteres i rotondes de la comarca, controlades per clans romanesos i búlgars que es reparteixen el mercat del sexe. Un negoci que provoca víctimes de forma permanent. Sols l'any passat la Fundació Apip-Acam va atendre 111 prostitutes que treballaven només als carrers de la Jonquera i s'estima que hi ha un miler de dones oferint-se en carreteres i clubs.

La Policia Nacional té identificats cinc clans que s'han repartit les carreteres altempordaneses en cinc zones: tres per a les famílies romaneses i dues per a les búlgares. L'acord entre proxenetes va ser essencial per mantenir la pau entre els clans mafiosos i poder beneficiar-se simultàniament de l'explotació sexual sense trepitjar-se el territori. Hi havia hagut episodis de tensió entre clans quan alguns macarrons búlgars, que havien sortit de la presó el 2012, van tornar a l'Empordà per recuperar el control sobre zones on ara operaven els romanesos.
El problema de l'Alt Empordà és que es tracta d'un punt calent de prostitució que sempre ha estat molt disputat per màfies i rufians de països de l'Est que han volgut establir aquí el seu domini. Fins a ?l'any 2007, les carreteres estaven controlades per una banda criminal russa que la Policia Nacional va desarticular detenint dotze persones (Operació Poal).

Amb els russos fora de joc, un grup búlgar va ocupar el buit de poder i es va ensenyorir de les carreteres i rotondes on hi havia el negoci, que van seguir omplint de prostitutes fins l'any 2012, quan els agents nacionals van tornar a donar un altre important cop a les màfies sexuals de l'Empordà escapçant aquesta banda i detenint setze persones (Operació Danubi).

De nou, la comarca quedava en territori de ningú i els romanesos van apropiar-se ràpidament de les places fortes de la prostitució de carretera. Però només fins que els proxenetes búlgars van començar a sortir de la presó -hi eren de forma preventiva- i van reclamar el territori. Les dispustes entre clans van acabar amb l'actual situació de repartiment.

El control

La vigilància policial de les carreteres va en paral·lel al control sobre els prostíbuls perquè la policia no descarta l'existència de transvasament de prostitutes de les carreteres als clubs. No ho descarta perquè ja ha comprovat que existeix, la darrera vegada el 2013, quan va alliberar una jove romanesa disminuïda psíquica a qui feia quatre anys que obligaven a prostituir-se en clubs i carreteres de l'Empordà. Entre els vuit detinguts, hi havia un perillós proxeneta romanès que agredia amb un pal de golf les noies que estaven sota el seu control.

És previsible, doncs, que l'Operació Dignitat no quedi tancada amb l'actuació del cap de setmana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook