La policia estatal ha expulsat en un any 75 delinqüents habituals que actuaven a les comarques gironines i que acumulaven 315 causes judicials pendents. Són menys que l'any anterior, quan la xifra d'expulsats va ser 105. El comissari principal de la policia a les comarques gironines, José S. Juan Ferragut, ha explicat que el motiu de la davallada és que els multireincidents d'origen estranger més actius ja han estat expulsats en anys anteriors. Això, sumat al fet que hi ha menys immigració i, també, que hi ha més traves burocràtiques que dificulten el procés. Durant el balanç del darrer any policial, el comissari ha alertat d'un problema "greu" de manca d'administratius.

En un any, la policia espanyola ha expulsat del territori 75 delinqüents d'origen estranger que acumulaven diverses causes pendents amb la justícia. Segons ha detallat el cap de la policia estatal a Girona, el comissari principal Juan Ferragut, els delinqüents expulsats acumulaven 315 causes judicials pendents.

Són menys expulsions que les de l'any anterior, quan van arribar a expulsar 105 multireincidents. Ferragut ha explicat que l'estadística va a la baixa perquè els delinqüents "més recalcitrants", els que acumulaven més detencions i judicis pendents, ja han estat expulsats. A més, també ha ressaltat que hi ha menys flux d'immigració.

L'expulsió de delinqüents multireincidents és una de les prioritats per a policies, tal i com ha afirmat Ferragut, en coordinació amb jutges i fiscals. La tasca per arribar a expulsar un delinqüent habitual, però, no és senzilla. Ferragut ha recordat que cal que cada jutge arxivi cadascuna de les causes que té pendents el delinqüent perquè si hi ha algun assumpte obert no es pot executar l'extradició.

Durant l'acte de celebració de la festa patronal dels Àngels Custodis, Ferragut ha afirmat que l'expulsió de multireincidents continuarà essent una de les prioritats per al cos a les comarques gironines perquè treure de circulació delinqüents habituals suposa una millora en la seguretat ciutadana.

Delinqüents itinerants

La policia espanyola, com a encarregada de controlar fronteres, va impulsar el 'Pla operatiu contra la delinqüència itinerant', que busca combatre de forma global i coordinada els delictes comesos per grups organitzats que es desplacen per dificultar que la policia els hi segueixi el rastre.

A les comarques gironines, els controls que fan els agents se centren, sobretot, a l'entorn de la Jonquera i Portbou (Alt Empordà) perquè són les rutes més usades per aquest tipus de delinqüents per la proximitat amb França. La policia ha controlat, durant els primers vuits mos de l'any, 7.000 vehicles, han identificat 15.500 persones, han intervingut 20 vehicles implicats en fets delictius, han detingut 92 persones, han intervingut 1 arma de foc, 210 armes blanques i objectes perillosos i han localitat drogues en 171 ocasions.

A l'aeroport de Girona, l'única frontera exterior de la demarcació, els agents de la policia espanyola han controlat 440.000 persones, n'han detingut 43, majoritàriament per falsificació de documents, i han denegat l'entrada a 21 persones.

A més, recentment han instal·lat el Sistema de pas automàtic de fronteres 'ABC system' per agilitzar els temps de pas a les fronteres dels ciutadans de la Unió Europea. El sistema comprova la veracitat dels DNI i passaports electrònics i, alhora, la imatge facial i dactilar de l'usuari.

Manca "greu" d'administratius

Una altra de les competències de la policia espanyola és l'expedició de documentació. En el darrer any han fet 87.936 DNI i 32.190 passaports. A més, han tramitat més de 50.000 documents d'estrangers.

El cos compta, segons Ferragut, amb una cobertura "acceptable" en nombre d'agents però ha afirmat que el dèficit en la plantilla de personal administratiu és "greu". Per això, ha demanat que, un cop millori la situació econòmica, es tingui en compte que és necessari cobrir aquests llocs de treball. Calcula que caldrien una vintena d'administratius més perquè la situació fos "òptima".

La policia ha celebrat la festa patronal al restaurant El Mirador de l'aeroport, on han entregat medalles i diplomes al mèrit policial. Les han entregat el comissari principal, el fiscal en cap Josep Maria Casadevall, el subdelegat del govern espanyol i, com a novetat, l'alcalde de Girona que per primer cop ha assistit a la cerimònia.

Durant el discurs de cloenda, el subdelegat Juan Manuel Sánchez-Bustamante, ha instat la policia a continuar "complint i fent complir la llei", sobretot en moments de "reptes decisius i desafiaments complexes per a la convivència i el benestar".