Els Mossos d'Esquadra han detingut a catorze persones -tots homes- acusats de robar cable de coure de les vies de l'AVE. Segons informa la policia, es tracta d'una banda organitzada amb seu a l'Hospitalet de Llobregat i que actuava arreu de l'estat espanyol. Els Mossos recorden que el robatori de cable de coure d'infraestructura ferroviària suposa un risc per als passatgers dels trens, ja que aquest cablejat és un dels elements principals per a la seguretat dels combois. El valor total dels danys i les pèrdues econòmiques que es deriven de l'actuació d'aquesta banda frega el mig milió d'euros. Els detinguts van passar divendres a disposició judicial i deu dels detinguts han ingressat ja a presó.

La investigació es va iniciar el mes de juliol quan es va detectat la presència de la banda a diferents punts de la geografia espanyola. Els robatoris els feien principalment en vies ferroviàries de l'AVE, però també a subestacions elèctriques i instal·lacions fotovoltaiques. El botí el venien posteriorment a establiments de compra-venda de ferralla.

En el cas de les sostraccions a la xarxa ferroviària es tracta d'un cablejat de coure bàsic per garantir la seguretat de la infraestructura, ja que és a través d'aquesta instal·lació que el conductor dels trens pot advertir despreniments a la via de sortida o entrada de túnels. Sense ell, es posa en risc la seguretat dels passatgers

A més, fins que els serveis de manteniment reposen novament el cable sostret, els trens d'alta velocitat es veuen obligats a reduir la velocitat màxima, dels 300 km/h als 160 km/h, amb els retards que això implica i les corresponents indemnitzacions que la companyia ha d'abonar als usuaris afectats

La banda estava dividida en dues faccions: la primera estava directament encarregada de la sostracció del coure, mentre que la segona és la que venia la ferralla des de l'Hospitalet de Llobregat. Els dos establiments coneixien que el material era robat i, a més, no complien cap mena de normativa.

Des del mes d'agost, l'operatiu policial s'estableix de manera conjunta amb la Guàrdia Civil i els detinguts són deu persones de nacionalitat romanesa, que han ingressat a presó, i quatre més de nacionalitat dominicana. La policia, a més, té constància que la banda la configuren un total de 23 persones, per la qual cosa encara n'hi hauria nou que no han estat localitzats.

De moment se'ls imputen robatoris en instal·lacions fotovoltaiques i horts solars de Valladolid i Zamora, així com nou robatoris més a La Conca de Barberà, Les Garrigues i el Baix Penedès.