Els últims atemptats i atacs frustrats en diversos països d'Europa i la Mediterrània han propiciat un reforç inusual en els controls a les fronteres per part de les Forces de Seguretat, que s'evidencia, en el cas de la nostra comarca, en els dos punts forts fronterers: Portbou i la Jonquera. El diari digital El Confidencial s'ha fet ressó d'aquest operatiu "tancament de fronteres", citant fonts policials de la lluita antiterrorista.

Des de fa unes setmanes, agents de paisà de la Brigada d'Informació de Barcelona pugen als vagons en el canvi de via situat a la localitat de Portbou per revisar-los de dalt a baix. Tant els equipatges com els passatgers són controlats d'una forma molt exhaustiva.

A la Jonquera, segons les mateixes informacions d'El Confidencial, la protecció la realitza la 6ª Unitat d'Intervenció Policial, que té base a Pamplona i Bilbao. La seva missió va començar el 25 d'agost, un dia després de l'atemptat frustrat al tren que cobria el trajecte Amsterdam-Paris.

L'operatiu extraordinari també s'ha desplegat a Jaca, Bielsa, Ceuta, Melilla, Madrid i Barcelona. Els ports i els aeroports estan reforçats per la Guàrdia Civil.

L'objectiu d'aquesta intensificació de controls és impedir l'entrada a l'Estat espanyol a qualsevol persona sospitosa de jihadisme.