Els bombers francesos donen per controlat l'incendi de Cervera de la Marenda, a la Catalunya Nord, i ara 170 efectius en remullen els punts calents per evitar que revifi. Amb mànegues, pales i carregant motxilles on hi porten uns 20 litres d'aigua, els bombers repassen les 130 hectàrees de muntanya calcinades per l'incendi. Es preveu que les tasques durin ben bé fins demà, perquè a la zona hi bufa tramuntana. "Fa calor i hi ha vent, per això vigilem qualsevol fumerola", diu el cap dels bombers, Jean Pierre Salles-Mazou. El foc, que ha començat al costat de la carretera, ha costat la vida a una bombera voluntària d'El Voló. La dona ha quedat encerclada per les flames després d'un canvi sobtat del vent.

Els bombers francesos van rebre dijous a la nit l'avís d'un foc a prop de la carretera que uneix Cervera amb Portbou. El foc es va originar a peu de carretera RD 914 -entre Cervera i Banyuls- a la zona nord del municipi i a escassos metres de les cases.

Durant tota la nit, fins a 250 bombers han treballat intensament per controlar un foc molt virulent. Segons ha explicat que el cap dels bombers del Departament dels Pirineus Orientals, Jean Pierre Salles-Mazou, els bombers han patit per controlar el foc i encerclar-ne el perímetre perquè hi havia ràfegues de vent fortes -que arribaven als 50 km/h- i perquè les flames avançaven ràpidament per la pendent del massís. "En només una hora i mitja el foc va passar d'afectar 12 hectàrees a més d'un centenar", ha detallat Salles-Mazou.

Per això, s'han activat efectius de tota la regió i d'altres departaments propers. També han donat suport durant tota la nit set camions dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, que s'han retirat aquest matí un cop ell foc ha entrat en fase de control. Amb la sortida del sol, també ha estat clau l'activació dels mitjans aeris, que han contribuït a sufocar les flames.

Foc mortal

El foc de Cervera li ha costat la vida a una bombera voluntària d'uns 50 anys. La dona, Patricia Filippi, vivia al Boló i és mare de tres fills. Filippi feia cinc anys que col·laborava amb els bombers voluntaris de la zona i aquesta matinada es trobava amb un grup format per una desena d'efectius treballant per apagar el foc.

Segons ha explicat Salles-Mazou, el grup es trobava en un dels caps del foc quan el vent ha canviat de direcció bruscament, ha empès les flames cap enrere i ha encerclat els voluntaris. A causa de l'incident, la dona ha mort.

Condolences institucionals

Tot el cos de bombers ha lamentat el fatal desenllaç i està previst que aquesta tarda el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, visiti Cervera de la Marenda. El ministre, però, ja ha expressat el seu condol a través d'un comunicat oficial on reconeix la tasca que Filippi estava desenvolupant per protegir els seus veïns. "Havia escollit consagrar una part del seu temps lliure a protegir i socórrer els nostres conciutadans", recull l'escrit. Al comunicat, el ministre també es posa al costat de la família. "Comparteixo la pena que viuen els seus tres fills, el seu marit i tots els seus coneguts", manifestat.

També ha lamentat la mort de la dona la prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier, que ha visitat el centre de comandament i s'ha adreçat a la seva família i a tots els companys bombers. "Vull expressar el meu agraïment a tots els efectius que han intervingut d'arreu", ha manifestat Chevalier.

El primer ministre francès, Manuel Valls, a través del seu compte de Twitter s'ha afegit a les condolences. "Tristesa profunda després de la mort d'una bombera voluntària a Cervera. Ella serà per sempre un exemple de coratge. Suport a la seva família", ha escrit el primer ministre.

El procurador de Perpinyà ha demanat a la gendarmeria que obri una investigació per aclarir les circumstàncies de la mort de Filippi.

D'altra banda, la gendarmeria també està recollint informació per determinar les causes del foc, que es va originar al peu de la carretera RD 914 i que ha cremat 130 hectàrees.