La policia espanyola ha detingut aquest dilluns al matí una dona a Figueres acusada de fer tasques d'adoctrinament i captació de jihadistes per enviar-los a zones de combat controlades per Estat Islàmic (DAESH), segons ha informat el Ministeri de l'Interior. L'operació -que continua oberta- està dirigida pel titular del Jutjat Central d'Instrucció, número 5, i la Fiscalia de l'Audiència Nacional. La dona té 19 anys i havia establert una xarxa de suport a DAESH i als seus membres i simpatitzants. A més, es podria tractar de la mateixa que ja va ser arrestada el març en una operació en què es va arrestar cinc persones més a Catalunya, a Piera, Malgrat de Mar, l'Hospitalet, Terrassa i Manlleu.

Al voltant de dos quarts de nou del matí, una desena d'agents de la policia espanyola s'han dirigit a l'edifici on resideix la dona i alguns d'ells han entrat al seu interior i passades les dotze del migdia encara es trobaven al seu interior. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s'ha desplaçat fins a la zona per informar-se de primera mà sobre els detalls d'aquesta operació, que continua oberta.

La detenció de la jove s'ha produït fruit de l'estudi i anàlisi dels efectes intervinguts a Ayoub Motchou, detingut el 4 d'agost a Stuttgart en una operació conjunta amb la policia alemanya. Segons fonts de la investigació, es dedicava, entre d'altres, a l'enviament de combatents, a facilitar contactes i rutes segures en els viatges cap a les zones sota control de l'organització de l'Estat Islàmic, a més de dur a terme una activitat d'assessorament a membres actius de l'organització terrorista jihadista sobre les mesures de seguretat que havien d'adoptar en el seu itinerari.

A més, tenia una activitat i control en les xarxes socials en què interactuava amb individus de perfils radicals afins a la seva ideologia amb l'objectiu també d'establir una xarxa de suport i col·laboració amb el DAESH. Segons el Ministeri de l'Interior, amb aquesta detenció s'ha aconseguit neutralitzar una cèl·lula molt activa en les seves funcions de publicitar la ideologia de l'organització DAESH per captar nous combatents.

Dissabte, la policia espanyola també va detenir a Gandia una altra jove, marroquí i de 18 anys, per fer proselitisme i apologia del terrorisme jihadista a través de les xarxes socials, i intentar reclutar dones per engrossir les files del DAESH. L'arrestada estava preparant la seva imminent fugida a Síria.