Els Mossos d'Esquadra han enxampat una parella de nacionalitat francesa, de 31 i 47 anys i sense domicili conegut, que havien robat monedes i objectes metàl·lics de les ruïnes d'Empúries, a l'Alt Empordà. Els fets van succeir el passat dijous 20 d'agost de matinada quan una patrulla de seguretat ciutadana va localitzar un vehicle estacionat prop d'un camí de sorra que porta al jaciment arqueològic. Els agents van identificar els detinguts que carregaven dos detectors de metalls, pics, lots de miner i monedes, fíbules i objectes metàl·lics. Posteriorment, els policies van poder comprovar que els objectes eren d'època iber i medieval i s'havien extret del subsòl de les ruïnes.

Els fets es remunten a les dues de la matinada del 20 d'agost quan una patrulla de seguretat ciutadana de la comissaria de l'Escala va identificar la parella que es trobava dins d'un cotxe estacionat a la GIV-6307, en un caminet de sorra que porta a la part del darrere de les antigues ruïnes d'Empúries.

Atès el lloc on es trobaven i que era de nit, els policies van decidir escorcollar les dues persones i el vehicle. Dins del turisme, els agents van localitzar dos detectors de metalls, dos pics, dues lots de miner i altres eines per remoure la terra. També van trobar diverses monedes, fíbules i altres objectes metàl·lics que tenien òxid i terra entre la roba dels dos detinguts.

Davant les sospites que podria tractar-se d'un robatori de patrimoni històric, els agents van comissar les eines i els objectes localitzats. Posteriorment, van posar els fets en coneixement de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos, la qual va desplaçar diversos agents al lloc per investigar el cas. Els policies van trobar 33 forats recents dins del perímetre del jaciment d'Empúries que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Els forats coincidien en mides i morfologia amb les característiques de les eines que els agents van intervenir als detinguts.

Un cop estudiades totes les peces comissades, els mossos van observar que es tractaven d'objectes datats entre les èpoques ibera i medieval i que procedien del subsòl de les ruïnes. Per tot això, van detenir la parella per un delicte contra el patrimoni històric i un altre de furt. Els detinguts, sense antecedents, van passar el 21 d'agost al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Figueres que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.