El foc que ha cremat unes 20 hectàrees a Portbou ha començat al costat d'una casa. Els Agents Rurals han obert una investigació per determinar les causes de l'incendi. El foc s'ha declarat poc abans de les dues de la matinada i ha obligat a tallar la carretera N-260, que connecta el municipi amb França. El cap d'emergències de Girona, Enric Cano, ha recordat que durant la nit no poden treballar mitjans aeris però han pogut encerclar el foc ràpidament perquè bufava poc la tramuntana. En aquest punt és on es va declarar un incendi fa tres anys i dues persones van morir mentre fugien de les flames penya-segat avall. L'alcalde de Portbou continua reclamant a Foment que eixampli la carretera amb urgència.

L'incendi ha començat poc abans de les dues de la matinada i els Bombers de la Generalitat l'han donat per controlat cap a tres quarts de set. El foc ha afectat una superfícies d'unes 20 hectàrees de matolls i vegetació a la zona del coll de Belitres, zona fronterera amb França.

El cap de la regió d'emergències de Girona, Enric Cano, ha explicat que, segons els testimonis que han trucat al 112, el foc ha començat a prop d'una casa, a diferència de l'incendi mortal del 2012 que es va originar a tocar de la carretera per culpa d'una burilla. Els Agents Rurals han oberta una investigació per determinar l'origen de les flames.

A l'hora d'atacar el foc, els Bombers han centrat els primers esforços al flanc esquerre. "Era el que tenia més potencial, el que podi haver-se obert quan hagués agafat el nus de carena i hagués anat en direcció cap a Colera", ha afirmat Cano. Un cop frenat aquest flanc, els Bombers no han trigat gaire en tenir el foc totalment encerclat.

Un aliat per als Bombers ha estat que, en aquesta ocasió, bufava poca tramuntana. "Si hi hagués hagut més tramuntana hi hauria hagut salts de foc que ens podrien haver fet nous focus a partir del flanc esquerre, llavors hauríem patit perquè l'incendi s'hauria apropat als habitatges", ha afirmat Cano.

Al lloc, han treballat un total de 25 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i efectius dels Pompiers francesos. Al llarg del matí han continuat remullant i revisant el perímetre afectat amb diversos dotacions terrestres i el suport d'un helicòpter dels Bombers.

En l'incendi també hi han treballat ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) de la zona, efectius del cos d'Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i efectius de la Guàrdia Civil. A causa de l'incendi, han tallat la circulació a l'N-260 en els dos sentits de la marxa.

Eixamplament urgent

L'alcalde del municipi, Josep Lluís Salas, ha recordat que falten dos dies perquè es compleixin tres anys del tràgic incendi que el 2012 va convertir la carretera N-260 en una ratera. Quan la carretera era plena, es va declarar un incendi i centenars de persones van fugir de les flames corrent pel penya-segat en direcció al mar. Dues persones van morir quan van saltar al buit. "Continuem reclamant a Foment que eixampli la carretera", ha reclamant l'alcalde.

Segons ha explicat, les condicions de la carretera no són les òptimes perquè és estreta, amb moltes corbes i pocs apartadors en cas d'avaria o necessitat. "Suposo que deuen pensar que és una carretera de segona, però no deixa de ser una nacional i força transitada a l'estiu", ha detallat Salas que afegeix que el ministeri sempre argumenta que no pot atacar les obres per falta de pressupost.