Reus ha estat l'indret escollit per a la primera xerrada-taller del programa 'Mou-te amb GRAN seguretat', que pretén reduir l'accidentalitat entre el col·lectiu de persones grans amb formació sobre hàbits segurs. La principal peculiaritat és que els encarregats de conduir aquesta activitat són persones voluntàries també d'edat avançada. Així ho ha destacat la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que ha explicat que el programa arribarà al 2016 a uns 3.000 destinataris. Jordi Jané, conseller d'Interior, s'ha referit a les dades, i ha alertat que el 20% de les víctimes mortals en accident de trànsit dels primers sis mesos de l'any tenien més de 65 anys.

L'alta sinistralitat en les persones grans és un fet que preocupa al Govern. Així ho ha posat de manifest el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha recordat les dades dels anys 2013 i 2014 (per parlar d'anys ja tancats). Així, mentre el total de víctimes mortals a la carretera entre els dos anys va disminuir un 22%, si ens fixem en el segment de conductors de més de 74 anys la xifra es capgira totalment fins a un increment del 29%.

Amb aquestes dades al davant ha estat quan els dos departaments, Benestar Social i Família i Interior, s'han posat a treballar colze a colze per tirar endavant la campanya 'Mou-te amb GRAN seguretat'. Tot plegat, tal com ha explicat la consellera Neus Munté, perseguint objectius com "sensibilitzar socialment sobre aquesta qüestió; informar i formar les persones grans; entendre que la conducció, les normes, els vehicles o la xarxa viària han canviat molt en els darrers anys, i que cal actualitzar coneixements per una circulació més segura; o valorar l'expertesa de les persones grans i tenir molt en consideració les seves aportacions al programa per tal d'anar-lo adaptant i millorant progressivament".

Així, una de les particularitats del programa, és que qui porta a terme les xerrades-taller són persones grans. "Podríem haver optat per una fórmula més clàssica, amb experts", ha reconegut Munté, "però són les mateixes persones grans que poden fer aquesta tasca, de formació, coordinació, de donar a conèixer consells i orientacions que puguin redundar en major seguretat", ha celebrat. En el marc d'una prova pilot al Camp de Tarragona, doncs, s'han format cinc voluntaris, i fins a final d'any es preveu que se'n formin una vintena més. Aquests seran els encarregats de realitzar una trentena de xerrades-taller dirigides a unes 900 persones a tot Catalunya al llarg del 2015. La previsió és que al 2016 el programa arribi ja a 3.000 destinataris.

Una de les primeres voluntàries formadores, la Pepita Sanabre, ha explicat la sorpresa amb què es va assabentar de l'alta sinistralitat del col·lectiu de persones grans. "Quan vaig tenir les estadístiques al davant no m'ho creia", ha assegurat. "Sembla que la gent gran hauríem de tenir molta experiència", ha exposat, "però hi juga la pèrdua d'aptituds" com ara els reflexos, la visió, l'oïda o malalties. "Tot això, com que va venint a petites dosis, no te n'adones fins que te'n fan adonar", ha declarat.

Reflexió sobre la periodicitat de les revisions

Tot i que la Generalitat no té competències en aquest aspecte, el conseller Jané ha manifestat que caldria reflexionar sobre la periodicitat de les revisions del carnet de conduir. Que a partir dels 65 anys es facin cada cinc anys "pot ser un perill en un moment donat", ha exclamat. I és que ha assegurat que una persona pot arribar a canviar molt en cinc anys quan té una edat tan avançada (per exemple entre els 85 i els 90 anys). Malgrat que els metges poden recomanar als conductors fer les revisions més sovint, no hi estan obligats. Per això, Jané ha dit que s'hauria d'analitzar aquesta qüestió perquè "les revisions mèdiques es puguin fer amb la periodicitat que en cada moment sigui més aconsellable". "No per fer anar de corcoll ni incomodar les persones grans", ha aclarit, sinó "per ajudar a que tinguem sempre la certesa que està en condicions de conduir", ha conclòs.