Els Bombers de la Generalitat han fet unes 280 sortides entre aquest dissabte i aquest diumenge a les quatre de la tarda a causa del fort vent. La majoria de sortides s'han fet per retirar arbres, branques i altres objectes que han caigut a la via. A les comarques de Girona s'han fet 124 actuacions; al Vallès Oriental i al Vallès Occidental 50; a les comarques de Lleida s'han atès 44 serveis i a les comarques centrals 41. El 112 ha rebut 335 trucades des que ha començat l'episodi de vent i Protecció Civil manté activada l'alerta del Procicat per fort vent. La C-16, que estava tallada a l'altura de Berga perquè el vent ha arrencat part del revestiment d'un túnel, s'ha reobert després de set hores.

Protecció Civil manté la fase d'alerta del pla Procicat per forts vents a les cotes altes del Pirineu i també a les cotes mitjanes de gairebé tot Catalunya, sobretot a les comarques del Prepirineu, Catalunya Central, Girona i interior de Barcelona.

Aquest dissabte el vent ha arribat als 153 km/h al Puig Ses Olles (cota 1.687) i al Lac Redon de la Val d'Aran, que està a cota 2.247 metres, ha assolit els 149 km/h. La ventada també ha bufat amb força a cotes més baixes, a Berga el vent ha arribat als 125 km/h, a Solsona i a Banyoles hi ha hagut cops de vent de prop de 90 km/h i a Barcelona de 83 km/h.

335 trucades al 112

Des de dissabte a la nit fins a les quatre de la tarda el telèfon d'emergències ha rebut 335 trucades relacionades amb aquest episodi. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han fet unes 280 sortides, la majoria a les comarques de Girona, on han fet 124 actuacions. Al Vallès Occidental i Oriental han fet una cinquantena de sortides, a les comarques de Lleida 44, a les comarques centrals 41 i al Baix Llobregat una vintena.

Reoberta la C-16 a Berga després de 7 hores

El vendaval també ha afectat les carreteres del país. Entre elles, la C-16 a l'altura de Berga, que s'ha tallat durant més de set hores perquè el vent ha arrencat part del revestiment d'un túnel. Aquesta via s'ha reobert cap a dos quarts de sis de la tarda perquè els tècnics de Territori i Sostenibilitat han reparat el problema. Durant aquest temps s'han fet desviaments senyalitzats per la C-1411 en sentit nord i per la BP-4654 en sentit sud. Les ventades també han provocat problemes a diverses carreteres locals que s'han hagut de tallar puntualment per la caiguda d'arbres.

Desperfectes a la Seu d'Urgell

Els efectes de la ventada d'aquest diumenge s'han fet sentir en nombroses poblacions pirinenques, amb 44 sortides dels Bombers, la majoria a l'Alt Urgell, per arbres caiguts i altres petits desperfectes, la majoria de poca importància. Una de les poblacions més afectades ha estat la Seu d'Urgell, amb pics de vent de fins a 90 quilòmetres per hora. Cal destacar però, que el fenomen no ha provocat cap dany personal, segons fonts de l'Hospital de la Seu.

En canvi si que hi ha hagut nombrosos desperfectes a la via pública, instal·lacions municipals i també en immobles particulars. L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha anunciat que a partir d'aquest dilluns, a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament s'atendrà les persones que hagin sofert algun desperfecte causat per algun element de la via pública.

Pel que fa als desperfectes concrets a les instal·lacions municipals, s'han vist afectades les cobertes de la graderia del camp de futbol i de la pista polivalent. També s'ha produït incidències al Parc del Segre, a l'escola Albert Vives i a la de Castellciutat, i a la pista de Petanca. A la via pública, els incidents més destacables s'han produït a la plaça de Mossèn Pere Pujol, al camí de St. Isidre de Castellciutat i al costat del Claustre del Valira, entre d'altres. S'han donat també desperfectes en immobles privats amb el despreniment d'alguns sostres de xapa i l'abonyegament d'algun vehicle.