La dona morta a mans del seu marit aquest dilluns a Sant Pere Pescador va demanar al mes de febrer una ordre d'allunyament del seu marit al jutjat d'instrucció 7 de Figueres però se li va denegar perquè el magistrat va considerar que "no es reunien els requisits necessaris que estableix la llei per concedir-la".

Relacionades

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho afirma en un comunicat on relata que Hajiratou Jawo va sol·licitar-la però el titular del jutjat va "arxivar provisionalment les diligències per manca d'acreditació dels fets". El germà de la víctima, Omar Jawo, va assegurar dilluns que probablement els fets no s'haurien produït si hagués obtingut l'ordre d'allunyament i va assegurar que la noia, de 32 anys, "havia anat dues vegades a posar denúncia".

Per la seva banda, Amadou Jawo, que està casat amb una de les germanes del detingut i a qui l'agressor també va intentar matar dilluns, va relatar que les baralles entre la parella eren habituals i que el mateix dia del crim va sentir com Hajiratou demanava ajuda i cridava dient que la mataria. "Vam baixar però la porta estava tancada, no vam poder entrar".

Brema Baldeh, fill d'un anterior matrimoni de l'agressor, que també era al pis familiar, desconeixia que el matrimoni tenia problemes perquè "mai m'ho va explicar", va dir visiblement afectat. Tampoc sabia que hi havia denúncies prèvies.

A l'escala de l'edifici, no hi havia res que indiqués que un dia abans s'hi havia produït un crim. Només una etiqueta precintava la porta on fins ara vivia la família i molts dels seus inquilins asseguraven no saber res dels fets. Fins a la zona també s'hi van desplaçar dos membres de la comunitat gambiana de Girona que van destacar que "l'ambaixador del país ens ho ha demanat".

El crim de Sant Pere es va produir dilluns al migdia. Musa Baldeh Bakary, de 55 anys, va discutir amb la seva parella i li va clavar diverses ganivetades al pis que compartien. El presumpte homicida, però, no va acabar aquí sinó que va baixar fins la plaça ple de sang i va intentar matar el cunyat, Amadou Jawo amb una espasa. Finalment, uns veïns el van aconseguir retenir. Un d'ells el va amagar al seu pis per evitar que el linxessin familiars de la víctima. Va acabar arrestat pels Mossos i dilluns durant la reconstrucció del crim l'agressor no va voler explicar l'atac. Tot i això, va dir de forma espontània que la seva dona havia insultat els seus pares i avantpassats, segons va informar ACN.

Demà es preveu que Musa Baldeh declari davant del jutge després de ser arrestat per assassinat i amenaces. Les amenaces fan referència a l'intent de matar el seu cunyat amb una espasa. I de fet, segons va relatar ell ahir l'agressivitat de Baldeh vers ell "ve de fa anys però no sé per què".

Sense anar més lluny, divendres passat, quatre dies abans del crim, el va denunciar per una falta d'amenaces a causa d'una baralla. Jawo assegura que Baldeh el va atacar amb una destral. Una arma que va amagar, diu ell, i que els Mossos no van trobar. La baralla segons fonts consultades, però, no tenia res a veure amb la muller del presumpte homicida, sinó per temes de diners, entre d'altres.

Per altra banda, ahir es va realitzar l'autòpsia a l'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona i va confirmar que la dona va morir dessagnada a causa de les punyalades. De fet, en va rebre diverses a la part superior del cos, una d'elles li va trencar la mandíbula. Per matar-la, va utilitzar dos ganivets.