Els Mossos d'Esquadra van desmantellar el passat 19 de juny a Siurana (Alt Empordà) una associació cannàbica il·lícita i van detenir-ne tres membres, dos homes i una dona d'entre 22 i 35 anys i de nacionalitat francesa. El local no disposava de les autoritzacions pertinents per exercir aquesta activitat i durant el registre els agents van decomissar un aparell germinador, caixes de bosses petites transparents, caixes amb conus de paper per fumar, pots de vidre, bàscules de precisió, uns 530 euros en efectiu, 754,81 grams de marihuana i documentació relativa a l'associació. El club de cànnabis il·legal s'anunciava a través d'una pàgina web i tenia clients majoritàriament de nacionalitat francesa.

La investigació es va iniciar durant el mes de maig després que els Mossos d'Esquadra tinguessin coneixement que en un domicili de Vilamalla (Alt Empordà) s'hi estarien realitzant actes de compravenda de substàncies estupefaents. En les indagacions, els agents van constatar que es tractava d'una associació cannàbica que s'havia traslladat de Vilamalla a la localitat de Siurana i que s'anunciava a Internet. Els clients, majoritàriament, eren persones de nacionalitat francesa que es desplaçaven fins a territori català, aprofitant la proximitat dels dos països. A més, el fet que el consum a la via pública a França estigui considerat delicte també afavoria els desplaçaments.

Una vegada es feia el contacte amb les persones responsables de l'associació, el consumidor o comprador s'havia de fer soci pagant 10 euros anuals a part de la quantia consumida i/o comprada. Els membres de l'associació aconsellaven als socis que s'amaguessin les substàncies comprades a l'interior de la roba interior, per dificultar la troballa en cas de ser aturats per la policia. L'associació cannàbica no disposava de les autoritzacions pertinents per exercir aquesta activitat i atès que es tractava d'una entitat amb ànim de lucre per tal de vendre substàncies estupefaents els agents van tenir indicis suficients per detenir els tres membres acusats d'un delicte contra la salut pública.

Els detinguts, alguns amb antecedents, van passar el 20 de maig a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Figueres, el qual en va decretar la llibertat amb càrrecs.