La policia espanyola assegura que hi havia una trama "perfectament organitzada" que es dedicava a portar tant nois com noies del Brasil perquè es prostituïssin en clubs i pisos de les comarques gironines. Segons han relatat en la tercera jornada del judici contra la xarxa suposadament liderada per l'amo del macroprostíbul de la Jonquera, José Moreno, la investigació va començar arran de les diverses denúncies recollides en comissaries d'arreu de l'Estat i per la trucada d'unes noies avisant que les tenien retingudes al club Edén de Melianta (Pla de l'Estany) fins que saldessin el deute contret per portar-les al país. Les víctimes van assenyalar directament quatre dels vuit acusats, però no a Moreno.

L'origen de la investigació que ha acabat amb els suposats vuit membres de la trama asseguts a la banqueta els acusats van ser múltiples denúncies que van recollir a diversos punts de l'estat espanyol.

Segons han explicat els agents de la policia espanyola que han declarat a la tercera jornada del judici, a Canàries van recollir la denúncia d'un home que assegurava que compatriotes seus l'estaven amenaçant reclamant-li el deute que hauria contret amb una xarxa de proxenetes que li havia pagat el bitllet d'avió des del Brasil fins al país. Un altre home va interposar una denúncia a Múrcia, assegurant que l'havien captat i portat al país enganyat per una feina al sector de la construcció i, després, el van obligar a prostituir-se per saldar el deute.

Paral·lelament, agents de la policia de Badajoz van rebre una trucada d'una noia d'origen brasiler que assegurava que ella i tres compatriotes més estaven "retingudes" al club Edén de Melianta (Baix Empordà), on es prostituïen per saldar també un deute amb unes persones que les havien portat fins al país. "Aquesta denúncia va precipitar una mica les coses i els agents de la brigada a Catalunya van fer una entrada i registre al local, van localitzar tres noies a l'Edén i la quarta al club Eclipse", ha explicat l'agent que va coordinar l'operació.

Amb la declaració de les noies, dels dos nois i amb les escoltes telefòniques i els seguiments, els agents van estirar el fil i, segons han assegurat, van constatar que existia una trama "perfectament organitzada". Alguns membres de la xarxa, han relatat els policies, s'encarregaven d'atraure nois i noies al Brasil i els facilitava bitllets d'avió, cartes d'invitació i diners perquè poguessin entrar al país. Un cop aquí, uns altres membres de la xarxa els recollia a l'aeroport i els portaven a pisos de les comarques gironines. Després els portaven a clubs i pisos de les comarques gironines perquè exercissin la prostitució fins a saldar el deute contret pel viatge.

Segons han explicat els agents, sis de les víctimes van assenyalar directament quatre dels acusats: Rodrigo Rodrigues, Luís Rodríguez, Thirce Adriana Rodríguez i Eduardo Osuna. Les víctimes van assegurar que aquests eren els responsables de captar-los, acollir-los al país i portar-los als clubs. A partir d'aquí, explicaven que havien de pagar uns diners -entre 1.350 i 6.000 euros- però no van concretar amb qui era el deute. Per tant, els testimonis no impliquen els altres quatre acusats.

La d'aquest dimecres ha estat la tercera jornada el judici. Dijous declararan més agents de la policia que van intervenir en la investigació i divendres acabarà el judici amb les conclusions i els informes.

Penes de fins a 20 anys de presó

El fiscal demana una pena de 14 anys de presó per a José Moreno per delictes contra el drets dels ciutadans estrangers i contra el dret dels treballadors. A més, demana que pagui una multa de 5.400 euros i que la secció quarta de l'Audiència de Girona li apliqui una inhabilitació especial perquè durant 11 anys no pugui explotar prostíbuls. La defensa de Moreno, exercida pel lletrat Lluís Frigola, nega l'acusació i demana que l'absolguin. L'any 2012 l'Audiència ja va condemnar Moreno a 3 anys de presó per fets semblants.

Les penes més elevades que sol·licita l'acusació pública són per a Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez (els dos únics que estan en presó provisional). Per al primer demana una pena de 20 anys i mig de presó per delictes contra els drets dels ciutadans, contra els drets dels treballadors, relatiu a la prostitució i amenaces. També demana que pagui una multa de 7.800 euros. En relació a Luís Rodríguez, la fiscalia demana una pena de 18 anys i mig de presó i també 7.800 euros de multa. L'acusació demana que no puguin explotar clubs durant 11 anys.

Per a Thirce Adriana Rodríguez -jutjada també en el primer procés- i Mattia Cabras, el fiscal demana 13 anys i mig de presó, 9 anys d'inhabilitació per explotar o treballar en prostíbuls i 2.400 euros de multa per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors i amenaces.

Per als encarregats de l'Edén, Eduardo Osuna, Abraham Soler i José Manuel Caeiro -també jutjats el febrer del 2012- el fiscal demana una pena d'11 anys i 6 mesos de presó i 9 anys d'inhabilitació per explotar bordells per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors.

En matèria de responsabilitat civil, la fiscalia sol·licita que tota la xarxa pagui solidàriament 10.000 euros a cadascuna de les noies que van fer entrar al país de forma clandestina. Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez també haurien de pagar entre els dos 10.000 a cadascun dels homes que van portar enganyats al país per exercir la prostitució.