L'amo del macroprostíbul de la Jonquera s'ha tornat a asseure a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona. José Moreno, a qui l'Audiència ja va condemnar a 3 anys de presó per fets semblants, s'enfronta ara a una pena de 14 anys acusat de liderar una xarxa de proxenetes que captava noies al Brasil entre els anys 2009 i 2010. El fiscal també acusa set persones més de formar part de la xarxa. Segons l'acusació pública, Moreno pagava els bitllets d'avió de les noies i les feia passar per turistes per entrar al país. Un cop aquí, havien de treballar als bordells Edén de Melianta (Pla de l'Estany) i Eclipse de Mont-ras (Baix Empordà) fins a saldar el deute. Els set acusats han negat els fets.

Nou judici contra José Moreno a l'Audiència de Girona. El fiscal l'acusa de ser el cervell d'una xarxa de proxenetes que feia entrar noies al país eludint les lleis d'immigració. Segons recull l'escrit d'acusació del fiscal, Moreno va planejar atraure noies del Brasil perquè exercissin la prostitució als seus locals amb l'objectiu "d'enriquir-se amb l'activitat sexual retribuïda de les noies". Per aconseguir-ho, feia "tot el necessari" per "simular" que el viatge el feien com a turistes.

Per tirar endavant el seu pla, exposa el fiscal, José Moreno es va posar en contacte amb set persones més que "seguien les seves instruccions i l'ajudaven en les operacions necessàries a canvi de diners". Moreno pagava les despeses del viatge i cada membre de la xarxa tenia el seu paper definit. Quatre dels acusats eren els encarregats de posar-se en contacte amb les noies que volguessin venir al país i gestionar el viatge que pagava Moreno. Els altres tres acusats, que són encarregats del club Edén, eren els que suposadament tenien la missió d'assegurar-se que les noies saldaven el deute.

Aquest dilluns, davant el tribunal de la secció quarta de l'Audiència de Girona, els set acusats han negat els delictes dels quals se'ls acusa. Els processats no han respost a preguntes del fiscal, i només han declarat a preguntes dels seus lletrats, Lluís Frigola, Verónica Lahoya i Pere Plantalech.

José Moreno ha reconegut que abans de l'any 2008 -quan el van detenir- sí que havia pagat viatges a noies que volien venir al país a exercir la prostitució. "Era per ignorància i per ajudar, jo no sabia que era il·legal", ha explicat Moreno. Per això, l'Audiència de Girona el va condemnar l'1 de març del 2012 a una pena de 3 anys de presó per immigració clandestina abans del 2008. "A partir de llavors, no ho he fet ni ho faré mai més", ha afirmat Moreno que assegura que "no li cal" fer entrar noies al país de forma clandestina per omplir els seus locals perquè "ja n'hi ha suficients del país o d'Europa".

Entre els anys 2009 i 2010 Moreno era propietari de l'Edén -actualment tancat- i de l'Eclipse. Segons ha assegurat a preguntes del seu lletrat, Lluís Frigola, les noies que hi anaven a exercir la prostitució havien de pagar 60 euros diaris en concepte d'habitació i per les dietes. A banda, es cobraven diners per llençols i tovalloles netes. A partir d'aquí, la resta d'acords o preus, els fixaven les noies i es quedaven amb els beneficis íntegres. "Cobràvem 60 euros fessin un servei o en fessin vint, l'acord entre noia i client quedava entre ells i nosaltres no cobràvem res per això", ha explicat.

Deutes i amenaces

Moreno ha negat que entre els anys 2009 i 2010 pagués bitllets a noies del Brasil i que després les fessin treballar fins a saldar el deute del passatge. Els suposats captadors de noies, Rodrigo Rodrigues, Luís Rodríguez, Thirce Adriana Rodríguez i Eduardo Osuna han negat que cobressin per fer aquesta funció i han assegurat que les persones que alguna vegada van anar a buscar a l'aeroport eren amics o familiars. També ho han negat els encarregats de l'Edén, Mattia Cabras, Abraham Soler i José Manuel Caeiro, que han assegurat que l'únic deute que cobraven era el de l'allotjament de noies que es retardaven en el pagament. "A vegades pagaven al dia però altres vegades s'anava acumulant", han explicat Soler.

Segons l'acusació pública, però, un cop les noies arribaven als bordells, la xarxa reclamava una quantitat elevada de diners en concepte de deute del viatge. La majoria de vegades aquest import era de 2.500 euros però una de les noies denunciava que li van arribar a exigir 6.000 euros. A més, relata que "li van treure el passaport" amb la finalitat "de tenir-la sotmesa fins que pagués el deute". Algunes de les noies també denunciaven amenaces per part dels encarregats.

Està previst que el judici que ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Girona s'allargui tota la setmana. Dimarts serà el torn de declarar de les víctimes, la majoria testimonis protegits.

Prostitució masculina

El fiscal també acusa dos dels implicats, Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez, d'actuar pel seu compte enganyant homes per fer-los venir al país sota el pretext que treballarien com a cambrers o a la construcció. Un cop arribaven a l'aeroport, però, els duien a pisos i els obligaven a prostituir-se per saldar el deute del viatge. El fiscal detalla que no hi ha vinculació entre la xarxa dirigida per Moreno i la segona trama de prostitució d'aquests processats.

L'escrit de conclusions provisionals del fiscal recull el testimoni de dos nois, també testimonis protegits. Les dues víctimes van relatar que els acusats els van enganyar i els van fer venir al país oferint-los feina a la construcció i de cambrer. Un cop arribaven amb l'avió, segons la fiscalia, els van retirar els passaports i els bitllets del vol de tornada i, sota amenaces, els van obligar a prostituir-se per saldar deutes de 4.900 i 5.000 euros.

Penes de presó

El fiscal demana una pena de 14 anys de presó per a José Moreno per delictes contra el drets dels ciutadans estrangers i contra el dret dels treballadors. A més, demana que pagui una multa de 5.400 euros i que la secció quarta de l'Audiència de Girona li apliqui una inhabilitació especial perquè durant 11 anys no pugui explotar prostíbuls. La defensa de Moreno, exercida pel lletrat Lluís Frigola, nega l'acusació i demana que l'absolguin.

Les penes més elevades que sol·licita l'acusació pública són per a Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez. Per al primer demana una pena de 20 anys i mig de presó per delictes contra els drets dels ciutadans, contra els drets dels treballadors, relatiu a la prostitució i amenaces. També demana que pagui una multa de 7.800 euros. En relació a Luís Rodríguez, la fiscalia demana una pena de 18 anys i mig de presó i també 7.800 euros de multa. L'acusació demana que no puguin explotar clubs durant 11 anys.

Per a Thirce Adriana Rodríguez -jutjada també en el primer procés- i Mattia Cabras, el fiscal demana 13 anys i mig de presó, 9 anys d'inhabilitació per explotar o treballar en prostíbuls i 2.400 euros de multa per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors i amenaces.

Per als encarregats de l'Edén, Eduardo Osuna, Abraham Soler i José Manuel Caeiro -també jutjats el febrer del 2012- el fiscal demana una pena d'11 anys i 6 mesos de presó i 9 anys d'inhabilitació per explotar bordells per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors.

En matèria de responsabilitat civil, la fiscalia sol·licita que tota la xarxa pagui solidàriament 10.000 euros a cadascuna de les noies que van fer entrar al país de forma clandestina. Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez també haurien de pagar entre els dos 10.000 a cadascun dels homes que van portar enganyats al país per exercir la prostitució.