Els Mossos d'Esquadra han imputat desordres públics, coaccions i resistència a l'autoritat a l'activista anti-MAT que dimecres va estar tot el dia enterrat dins un cotxe al lloc on s'havia d'aixecar una torre de la línia. El jove, que es troba bé i només té ferides al braç, ha assistit aquest vespre a una concentració on unes 150 persones han cridat proclames en contra de la MAT. Els manifestants han denunciat que la policia va entrar sense permís a la finca i també que durant la càrrega dues persones van acabar amb el braç trencat. L'advocat de la plataforma No a la MAT, Benet Salellas, ha criticat que ningú intentés fer de mediador "i s'imposés la força".

Aquest dijous els Mossos d'Esquadra han imputat desordres públics, coaccions i resistència a l'autoritat a l'activista que es va passar onze hores soterrat dins un cotxe per protestar contra la línia. Aquestes diligències s'hauran de traslladar al jutjat que decidirà si obre un procediment contra el jove o si, per contra, arxiva el cas. L'advocat del moviment, Benet Salellas, ha avançat que espera que el cas no vagi més enllà i que s'arxivi quan arribi als jutjats, com ja ha passat amb d'altres imputacions per situacions similars de protesta.

24 hores després que Víctor Manuel Cánovas fos rescatat pels bombers de dins el cotxe on s'havia enterrat i encadenat, membres anti-línia han volgut fer una roda de premsa per explicar el perquè de l'acció i mostrar el rebuig a la MAT. Ho han fet a ple carrer, a la plaça del Vi i enmig d'un fort desplegament policial. Els mossos han tancat tots els accessos a la plaça i també han blindat l'entrada a l'ajuntament, atents als moviments de tots els manifestants, unes 150 persones.

A la concentració també hi ha assistit el mateix Cánovas, que ha explicat lacònicament que es troba bé i que no té seqüeles al braç que va tenir encadenat durant onze hores a un bidó de ciment. "Jo em vull mantenir al marge, això ha estat una acció col·lectiva", ha dit Cánovas, defugint de protagonismes.

Durant la roda de premsa, els opositors a la línia han esgrimit els arguments per sostenir que la MAT no és necessària. Un veí de Viladasens, Sergi Saus, ha explicat que en el seu municipi hi ha torres que passen a disset o a 50 metres d'habitatges aïllats, quan la normativa estipula que s'ha de respectar una distància mínima de 100 metres.

Dos manifestants amb el braç trencat

Aquest vespre també han donat a conèixer que durant la càrrega policial que es va viure a la finca on Cánovas protagonitzava l'acció van resultar ferides diverses persones. Segons han denunciat, dues persones van acabar amb el braç trencat i diverses més amb contusions. Segons ha avançat l'advocat, Benet Salellas, aquestes persones no denunciaran les lesions a no ser que la imputació de Víctor Manuel Cánovas avanci als jutjats.

L'advocat ha denunciat les formes amb les que la policia va actuar durant el rescat de l'activista. Segons assegura, es va viure una "situació alarmant" perquè es van "vulnerar drets de la ciutadania". Salellas ha criticat que en cap moment es van donar explicacions ni a les persones que viuen a la casa (hi estan de lloguer) ni tampoc als manifestants que els donaven suport. Així mateix, ha remarcat que ningú intentés fer de mediador i que no es donessin detalls sobre com s'estava fent el rescat de Cánovas.

"El sistema de drets democràtics queda danyat en situacions com aquesta quan no cal cap notificació ni cap justificació perquè més de 100 agents entrin a una propietat", ha declarat l'advocat, que considera que és una "situació anormal en un país que vol ser democràtic". Salellas també ha criticat la despesa del desplegament policial. "Per què tants recursos destinats a l'ordre públic per protegir els interessos de Red Eléctrica", s'ha preguntat.