Comissions Obreres (CCOO) i el sindicat francès CGT66 han denunciat que la policia francesa deté persones per "motius racistes" a la frontera de l'Alt Empordà. Segons els sindicats, emparant-se en una circular del ministre d'Interior que demanava ser estrictes als punts fronterers per combatre el tràfic de persones i la immigració il·legal, la policia està fent "detencions arbitràries" de persones d'origen extracomunitari. Els sindicats denuncien que el 10 de setembre van portar a comissaria un sindicalista gironí d'origen marroquí tot i que portava el vista de lliure circulació dins l'espai Schengen. Els sindicats exigeixen que s'acabi "amb aquesta injustícia".

Els dos sindicats denuncien que el 10 de setembre una delegació de quinze sindicalistes de CCOO van anar fins a Perpinyà per participar en una manifestació intersindical. De camí, la policia fronterera francesa va aturar els vehicles i es va emportar detingut un dels ocupants. Es tractava del sindicalista gironí d'origen marroquí Yasser Sadoune. "Érem tres, cap duia el passaport, però l'únic que es van emportar va ser el d'origen estranger", ha denunciat Sadoune.

Segons Sadoune, duia el seu NIE espanyol i el visat de lliure circulació per l'espai Schengen però, tot i això, se'l van endur a comissaria. Allà, li van fer fotografies i li van agafar les empremtes. El van retenir durant més de dues hores juntament amb altres espanyols d'origen estranger. "El més trist és que allà dins érem tots espanyols legals, amb la documentació en regla però que d'origen estranger", ha lamentat Sadoune.

El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, i el secretari general de la UDCGT66, Pierre Louis Place, han assegurat que aquestes detencions són per motius "racistes i xenòfobs" i que retenen persones de forma arbitrària. "El van fotografiar i li van agafar les empremtes com a un delinqüent comú", ha afirmat Place. Sadoune ha assegurat que el van tractar "com si fos un terrorista" perquè per una mera formalitat d'identificació se'l van endur en tres vehicles i enmig de fortes mesures de seguretat.

Els sindicats faran arribar queixes formals al ministeri d'Interior i al ministeri de Justícia francesos i al consolat francès exigint que revisin la situació i evitin que, emparant-se en la circular, es detingui de forma arbitrària. Segons dades de la UDCGT66, al centre de detenció de Perpinyà el 60% de les persones són d'origen africà, el 20% de l'est i el 20% restants d'origen llatinoamericà.