Cometre una negligència i obligar a activar un dispositiu de recerca en plena matinada pel Cap de Creus li ha costat car a una família francesa. L'Ajuntament del Port de la Selva ha decidit cobrar-los la factura de l'operatiu municipal, que puja a 1.400 euros. Aquest és el primer cop que el consistori ho fa perquè, segons diu el regidor de Governació, Roger Pinart, es tracta d'un cas "flagrant" d'imprudència. La família navegava per la cala Galera quan la filla, de 18 anys, va tenir una rabieta perquè s'havia barallat amb la mare i es va llançar a l'aigua. Després de veure-la arribar a les roques, els pares se'n van desentendre i van tornar amb el vaixell a port. Cinc hores després, van donar l'alerta

L'operatiu de recerca d'aquesta nit ha mobilitzat no només efectius municipals, sinó també Mossos d'Esquadra, Bombers, una ambulància i Salvament Marítim. El dispositiu es va muntar poc després de les onze de la nit, quan la mare -una dona francesa- va anar a la Policia Local dient-los que feia unes cinc hores que el matrimoni no sabia res de la seva filla.

La dona va explicar als agents que, aquella tarda, la família havia sortit a navegar per les cales que hi ha en aquesta part del cap de Creus. Mentre estaven a bord del vaixell, ella s'havia discutit amb la seva filla, que té 18 anys. Això va provocar que la noia agafés una rabieta i que, quan estaven a l'alçada de la cala Galera, es llancés al mar i nedés fins a les roques, on va desaparèixer.

Segons ha explicat el regidor de Governació, en aquesta part de la costa hi ha una pista forestal, però accedir-hi des del mar és complicat. Cal caminar uns vint minuts fent pujada i s'ha de dur calçat adequat. A més, cal tenir en compte que la noia només portava el banyador a sobre quan va decidir llançar-se a l'aigua.

Els pares, quan van veure la reacció de la filla, se'n van desentendre i van tornar a port amb el vaixell. No va ser fins hores després, quan van veure que es feia fosc i que la noia no havia tornat, quan van donar l'alerta i es va activar el 112.

L'operatiu de recerca, que es va fer per terra i mar, va durar unes dues hores i mitja. Pels voltants de dos quarts de dues de la matinada, Salvament Marítim va localitzar la jove a bord d'un veler i la va portar fins a port. "No sabem ben bé què va passar, suposem que ella va demanar auxili des de les roques i el veler la va recollir", ha concretat Pinart.

Negligència flagrant

Sigui com sigui, l'ajuntament no ha volgut deixar passar aquest episodi sense més. Com subratlla el regidor, la família va cometre una "negligència flagrant" en tornar a port. "No només hi havia risc per a la noia, sinó també per a tota la gent que teníem voltant pel Cap de Creus a la una de la nit i que l'estava buscant", ha concretat Roger Pinart.

Per això, aquesta matinada mateix, el consistori ja ha fet saber a la família que tot el cost municipal del dispositiu aniria a càrrec seu. En concret, des de l'ajuntament van haver d'activar cinc agents de la policia, dos vehicles i la llanxa municipal. I això sense comptar els efectius de Protecció Civil (que són voluntaris i no cobren) i les hores que hi van dedicar l'alcalde i altres regidors.

Avui al matí, els pares han passat per l'ajuntament i se'ls ha entregat la factura d'aquesta part de l'operatiu, que en total puja a 1.400 euros. Aquest és el primer cop que el consistori decideix fer-la pagar, perquè "ha de començar a quedar clar que una simple escalfada no pot acabar d'aquesta manera", diu el regidor de Governació.

Des d'Interior, dues multes

Roger Pinart també hi ha afegit que l'ajuntament ha decidit cobrar la seva part de factura amb independència del què després decideixi Interior (que, entre d'altres, va activar mossos i bombers). Precisament, d'ençà que va anunciar que començaria a cobrar aquells rescats que fossin conseqüència d'imprudències, el Departament ja ha tramitat dues multes a les comarques gironines.

La primera fa referència a un esquiador que va anar fora pistes a la Masella i es va veure atrapat per una allau. En aquell cas, va caldre activar un helicòpter. De moment, Interior no ha cobrat la sanció perquè l'esquiador l'ha recorreguda i encara es troba en tràmits de resolució.

El segon cas fa referència a un conductor que, després de desobeir una prohibició, va circular per un camí prohibit i el vehicle que portava va caure per un marge. Els Bombers el van rescatar i, en aquest cas, Interior ja ha cobrat la factura del rescat.