Els veïns de Bàscara (Alt Empordà) estan disposats a tallar la carretera "els dies que calgui" fins a aconseguir una solució urgent per a l'N-II. La mort d'una veïna del municipi en un accident a Vilamalla aquest dijous al matí ha estat la gota que ha fet vessar el got i ha empès els veïns a passar a l'acció. Després de tallar la circulació anit i avui al matí, els veïns han pactat amb Mossos fer talls diaris de 9 a 10 del matí a partir de dilluns i aquesta tarda després del funeral. "Estem farts que hi hagi víctimes a l'N-II, no volem que hi torni a haver cap accident mortal", ha afirmat un dels veïns, Francesc Bartrina. L'alcalde de Bàscara i també el de Garrigàs s'han sumat a la protesta.

És el segon dia consecutiu que els veïns de Bàscara tallen durant hores la carretera N-II al seu pas pel municipi. Anit un grup de veïns va interrompre la circulació durant 5 hores calant foc a pneumàtics i a palets i aquest matí ho han tornat a repetir. Des de les 8 del matí fins a la 1 del migdia el pas de vehicles ha quedat interromput.

Els veïns s'ha mobilitzat perquè estan "tips" de perdre veïns del poble per culpa d'accidents mortals a la carretera. "Fa més de 10 anys que tenim la carretera així i ningú ha fet res", ha criticat l'alcalde de la vila, Lluís Lloret, que s'ha afegit al tall de carretera. "Avui tot l'Empordà som Bàscara", ha afegit l'alcalde de Garrigàs que també ha volgut mostrar el seu suport i solidaritat amb els veïns de Bàscara perquè les dues poblacions "comparteixen aquesta carretera".

Els veïns estan disposats a no aturar les mobilitzacions i a continuar tallant la carretera per mostrar el seu malestar. Després de negociar amb Mossos d'Esquadra durant tot el matí, finalment han acordat establir un calendari de mobilitzacions. A partir de dilluns, tallaran cada dia la carretera de 9 a 10 del matí.

A més, aquest divendres a la tarda interrompran la circulació a partir de les 7 del vespre, després del funeral de la veïna que va morir ahir en un accident a Vilamalla. Per a aquesta mobilització, tenen previst fer una encesa d'espelmes en record de les víctimes mortals de la carretera.

La carretera N-II, amb els seus 30.000 vehicles diaris, creua pel mig el municipi de Bàscara i no és la primera vegada que els veïns es mobilitzen per reclamar solucions. Bartrina ha assegurat que, deixant de banda les possibles obres futures, el que volen els veïns és que s'impedeixi immediatament el pas de camions per a aquesta carretera. "Que passin per l'autopista, que per a això hi és", ha afirmat.

A partir de dilluns, tallaran la carretera druant una hora de forma indefinida. "No pararem perquè estem farts que hi hagi víctimes, no volem que torni a haver-hi cap accident mortal, no sabem qui serà el pròxim i no sabem quan tornarà a passar", ha afirmat el veí del municipi que detalla que, amb una carretera en aquest estat, "li pot tocar a qualsevol, pare, germà, mare, a qualsevol".

L'alcalde de Bàscara ha rebut una trucada del conseller de Territori i Sosteniblitat, Santi Vila, que, diu, li ha mostrat tot el suport i li ha explicat que ha comunicat la situació a la ministra de Foment, Ana Pastor. "Diu que en el termini d'un mes ja tindrem els camions de gran tonatge per l'autopista", ha explicat Lloret als veïns, que han rebut la notícia amb aplaudiments.