Des que s'han posat en marxa les aplicacions 'Gossip' per Iphone i Ipad, i s'ha estès el fenomen dels 'Informers' a Internet, els Mossos d'Esquadra han rebut sis denúncies, tres de cada sistema, i una correspon a 7 víctimes, ja que ha estat interposada per un director de centre. Així, el nombre de víctimes s'eleva a 12. En total, durant el darrer any, la policia ha rebut 40 denúncies per injúries a la xarxa, i només 4 han constituït delictes. Tot i això, des del cos, es recomana prendre mesures de prevenció sobretot entre els més joves, per evitar que es produeixin aquestes situacions, que es poden convertir en delictes contra la integritat moral o inducció al suïcidi en els casos més extrems.

L'aplicació per Iphone i Ipad 'Gossip', que serveix per publicar xafarderies i rumors a la xarxa, ha estat motiu de 3 denúncies des que s'ha posat en funcionament fa uns quinze o vint dies. Pel que fa al fenomen 'Informers' que es gestiona a través de perfils de Facebook, també han estat 3 les denúncies que s'han registrat a la policia. Una d'aquestes, ha estat interposada per un director de centre i afecta 6 víctimes per la qual cosa, el nombre de víctimes s'eleva a 12.

Aquestes són les dades que després de l'auge donat les darreres setmanes amb aquests dos fenòmens, ha fet públiques l'inspector dels Mossos d'Esquadra, Jordi Domènech. Domènech ha volgut destacar que la majoria d'aquests casos són injúries que no són delicte sinó, només faltes però ha alertat que en els casos més extrems, es pot constituir delictes contra la integritat moral si l'assetjament és continuat o en el pitjor dels casos, una inducció al suïcidi o homicidi per imprudència.

Domènech però, ha volgut destacar la importància de fer servir els canals que han habilitat les dues empreses per denunciar comentaris insultants, ja que les normes de funcionament, en general, consideren la possibilitat de retirar de manera immediata alguns d'aquests comentaris si els usuaris es queixen. Així, per exemple, Domènech ha explicat que 'Gossip' retira un comentari si com a mínim ho demanen quatre usuaris. Si l'empresa no ho retira, es pot arribar a donar el cas que la denúncia prosperi i seria un jutge qui ho exigiria a l'hora de revisar i retirar el contingut per ofensiu.

En aquest sentit, Domènech ha assegurat que els empreses són ''serioses'' i que volen evitar situacions complexes. Els 'Informers' poden ser ''cooperadors necessaris'' ja que publiquen i transmeten informació que els ha arribat i per tant, hi ha una persona darrere la publicació, però en el cas de 'Gossip' no es pot incórrer delicte perquè és sistema automàtic de publicació de missatges. Per això, Domènech ha recomanat començar les denúncies a la mateixa xarxa social, i només en cas que no es retiri la publicació, recórrer a la policia. En aquest sentit, per l'inspector, és important que es guardi el missatge imprès amb la data i hora de la publicació.

Des del cos dels mossos d'Esquadra no s'ha volgut aventurar quines poden ser les conseqüències d'aquest fenomen, del qual ha assegurat que la societat catalana és ''pionera'' perquè els fenòmens relacionats amb la xarxa són molt canviants i evolucionen de manera molt ràpida.

Conscienciació entre la ciutadania dels riscos de la xarxa

Domènech ha fet aquestes declaracions en el marc de la III Jornada de Criminologia organitzada per la UOC i que ha tractat durant tot el dia, el ciberdelicte i la victimització en la pornografia i l'assetjament. Josep Maria Tamarit, director del programa de criminologia de la UOC, ha assegurat que cal una major conscienciació dels perills i els riscos que comporta la xarxa, a nivell delictiu, i no només fixar-nos amb els avantatges.

Tamarit considera que les persones que més consumeixen Internet, més vulnerables es tornen, i sobretot, entre aquells que tenen característiques concretes com ara mancances afectives que intenten solucionar a la xarxa. Per això, creu que els adolescents són un dels col·lectius més fàcils d'enxampar per part dels delinqüents, tot i que també es donen estafes i altres tipus de delictes amb col·lectius de gent gran.

Tamarit també ha valorat que es modifiqui el codi penal per incloure noves modalitats delictives però malgrat tot, considera que la resposta punitiva no resol el problema, sinó només una part. Per això creu que l'acció en ensenyament és bàsica per conscienciar d'alguns aspectes com ara la defensa de la intimitat i la seguretat a la xarxa.