El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Eloy Velasco ha decretat presó sense fiança pel suposat cap de la màfia russa establert a Catalunya que va ser detingut el passat divendres en l'operació Clotilde a Lloret de Mar juntament amb sis persones més. També ha enviat a presó el seu cunyat, Konstantin Mischanin, a qui acusa de ser la seva mà dreta i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, i l'arquitecta Pilar Gimeno, que s'ha negat a declarar. D'altra banda, el jutge ha decretat la llibertat per al president del Club d'Hoquei de Lloret, Joan Peranau, i pel pare de Petrov, Boris Petrov, tot i que els tres es mantenen com a imputats.

L'operació Clotilde s'ha saldat amb tres persones a la presó i quatre persones en llibertat, però tots queden imputats per diversos delictes. Per al suposat cap de la màfia russa a Catalunya, Andrei Petrov, Velasco ha dictat presó sense fiança i li atribueix delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals al sí d'organització criminal, falsedat mercantil i suborn.

Petrov, ha admès aquest dilluns davant el jutge que va pagar dos desplaçaments de l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU, Xavier Crespo, a Moscou, un dels quals Crespo hauria fet amb la seva família, i un altre en motiu d'un fira turística. També ha transcendit que Crespo hauria cobrat milers d'euros de Petrov a canvi d'un tracte de favor per part de l'Ajuntament.

Per la seva banda, Crespo ha negat haver rebut diners i regals de l'empresari rus i ha defensat que l'actuació del consistori amb les inversions de l'empresari rus, que va comprar l'antiga plaça de braus del municipi, reconvertida en centre comercial i equipaments públics, "va ser correcta". Així mateix, sí que ha reconegut que Petrov li va pagar un viatge a Rússia, on va anar a conèixer la seva empresa. A més, ha dit que de la seva inversió al municipi, un 65% va anar destinat a equipaments públics.

Les altres dues persones que han anat a presó per ordre del jutge són el cunyat de Petrov, Konstantin Mischanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, que s'ha negat a declarar, i a qui el jutge els imputa els delictes de blanqueig de capitals al sí d'organització criminal, falsedat i suborn. El jutge considera que Konstantin Mischanin era la mà dreta de Petrov i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, mentre que Pilar Gimeno era la persona que suposadament hauria fet de mitjancera entre Petrov i l'Ajuntament.

Les altres quatre persones que queden en llibertat són el president del Club d'Hoquei Lloret de Mar, Joan Perarnau, que queda imputat per un delicte de suborn i sense cap mesura cautelar, el pare de Petrov, Boris Petrov, que té prohibit sortir de l'Estat i està acusat blanqueig i falsedat, i la germana de l'arquitecta, Teresa Gimeno, que tampoc se li ha imposat cap mesura cautelar però està acusada de blanqueig i falsedat.

Aquest dissabte, el jutge Velasco ja va interrogar la secretària d'Andrei Petrov, Jessica Oleguin, a i qui va deixar en llibertat amb càrrecs i se li ha retirat el passaport.