L'optimisme comença a fer-se present al Centre de Comandament de Figueres, després de conèixer les previsions climatològiques per aquesta nit. Segons ha informat el conseller d'Interior, Felip Puig, es preveu que pugi la humitat, baixi considerablement la temperatura i, el més important, el vent sigui pràcticament absent fins dimarts a mig matí. "Això permetrà atacar, perimetrar i progressar en la contenció de l'incendi", ha dit el conseller. Tot i que el foc encara està actiu i que encara queda "treball dur" per fer, Puig reconeix que és "molt més optimista" que la passada nit de diumenge i explica que el cos de Bombers treballa amb la perspectiva d'"intentar contenir el foc" al llarg d'aquest dimarts.

La nit d'aquest dilluns a dimarts es preveu de treball intens a l'Alt Empordà, però les sensacions son aquest dilluns molt més favorables "Li acabarem posant el peu al coll malgrat les dificultats", ha dit el conseller d'Interior. "Amb el foc mai pots posar la ma al foc", adverteix, alhora, però, que reconeix que les perspectives són "positives" pel que fa a la climatologia.

Segons ha informat el mateix conseller, la humitat ha de passar de xifres que aquests dies han estat el voltant del 20% o el 30% fins al 70%. La temperatura mitjana, ha afegit Puig, també positivament pel que fa a l'extinció de l'incendi. Les temperatures mitjanes, diu, baixaran uns 10 graus. "Això facilitarà la letargia del foc", ha explicat. Un dels factors més importants, però, serà l'"absència" de vent.

Les tasques de control de l'incendi se centraran aquesta nit en dos punts. Per una banda, al voltant de Boadella, Darnius i Terrades i, per l'altra, a la zona de Cantallops, Cistella i Vilanant. "Es treballarà durament aquesta nit en aquestes dues prioritats", ha insistit. El conseller ha recordat, però, que durant les pròximes hores ja no es comptarà amb els mitjans aeris.

Puig ha destacat que per fer aquestes feines hi ha sobre el terreny prop de 1.300 persones: 500 bombers, 200 militars espanyols, 450 bombers francesos, 20 efectius de forestals catalans, una cinquantena de voluntaris i 300 efectius dels Mossos d'Esquadra. El conseller ha destacat que els bombers francessos estan col·laborant sobretot a la zona del Pertús, mentre que la Unitat Militar d'Emergències està situada a la zona de Cantallops i als fronts de Darnius i Terrades.

13.824 hectàrees forestals

Els incendis que aquest diumenge es van originar a l'Alt Empordà han cremat ja 13.824 hectàrees forestals de 17 municipis d'aquesta comarca, segons ha informat el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a través d'un comunicat. El foc de la Jonquera és el més gran dels últims 14 anys i recorda especialment per característiques i localització al que es va declarar al Pertús el 1986 i que va afectar 19.000 hectàrees. Entre els municipis amb més zona afectada hi ha Capmany (2.637), la Jonquera (2.365), Llers (1.591), Agullana (1.365), Darnius (1.064) i Biure (961). El 96% de la zona afectada és de titularitat privada.

Les investigacions dels agents rurals han establert que el perímetre provisional afectat per les flames és de 13.824 hectàrees forestals repartides entre 17 municipis. Per localitats, les més afectades són la Jonquera, on hi ha 2.365 hectàrees afectades, 1.365 a Agullana, 1.064 a Darnius, 909 a Boadella i les Escaules, 583 a Terrades, 1.591 a Llers, 437 a Vilanant, 461 a Avinyonet de Puigventós, 25 a Vilafant, 26 a Figueres, 430 a Cantallops, 2.637 a Capmany, 128 a Sant Climent Sescebes, 483 a Masrac, 18 a Cabanes, 961 a Biure i 334 a Pont de Molins.

Pel que fa al tipus de vegetació cremada, el 50% és sureda, un 25% matolls, un 20% pinedes i un 5% altres tipus. El 96% de la superfície és de titularitat privada. Agricultura ha informat que en aquestes finques s'estava treballant durant aquest any en els treballs de pela de suro i tallades selectives pròpies de l'estiu. A més, el 40% de la superfície està ordenada i es gestionada mitjançant un pla tècnic de gestió i millora forestal.

El foc recorda al que es va produir al Pertús el 1986

El Departament d'Agricultura ha assegurat que l'incendi de la Jonquera és el més important dels darrers 14 anys i recorda al que es va originar al Pertús el juliol del 1996 i que està considerat el segon foc més gran de la sèrie estadística oficial de Catalunya, només precedit pel gran incendi de la Catalunya Central del 1994, que és el més important registrat fins ara pel que fa a afectació d'hectàrees.

El foc del Pertús del 1986 es va originar a França per l'accident d'un hidroavió i va coincidir també amb dies de forta tramuntana. En aquella ocasió van resultar afectades 16.802 hectàrees forestals i 2.810 agrícoles. En aquest foc també hi van haver víctimes mortals.

Però el primer incendi és el de la Catalunya Central, quan el 4 de juliol del 1994 es va viure un dia de simultaneïtat de focs ja que es van registrat incendis al Bages i el Berguedà que van acabar ajuntant-se en un únic perímetre de gairebé 40.000 hectàrees.

Un altre gran incendi es va registrar l'any 2000 a Garriguella, quan es van cremar 6.000 hectàrees al Cap de Creus, fins a Roses i Cadaqués. Segons Agricultura, uns altres referent en grans superfícies cremades són els focs del 1998 a Aguilar de Segarra i Cardona, 15.200 hectàrees forestals i 8.600 agrícoles.

Darnius, Terrades, la Vajol, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Cantallops es troben amb restriccions de mobilitat

Sis poblacions es troben a hores d'ara amb restriccions de mobilitat com a conseqüència de l'incendi de l'Alt Empordà. Aquestes poblacions són Darnius, Terrades, la Vajol, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Cantallops. Els Bombers treballen intensament en tot el perímetre però continuen concentrant els esforços al front més occidental. Al llarg del dia hi havia al càmping d'Albanyà unes 600 persones que ja s'han evacuat, 119 d'elles han anat a la rectoria del mateix municipi, mentre que la resta s'han desplaçat a Sant Llorenç de la Muga, on els serveis municipals se n'han fet càrrec. En relació als ferits per l'incendi, a la Unitat de Cremats del l'Hospital de la Vall d'Hebron hi ha quatre ingressats en estat greu, mentre que quatre ferits es troben a l'Hospital Trueta de Girona, dos dels quals estan ingressats a la UCI.

Dos focs provocats per la mà de l'home

Tant el foc més gran de la Jonquera com el més mortal de Portbou, tots dos, "han començat al voral d'una carretera", ha lamentat Puig. Tot fa pensar que una burilla mal apagada o llançada per la finestra ha estat, per tant, l'origen dels incendis. El conseller ha admès la "dificultat" de canviar aquests hàbits d'alguns conductors però ha fet una nova crida per conscienciar la gent. La investigació dels Agents Rurals confirmarà els propers dies si la hipòtesi de les cigarretes és la correcta tot i que les autoritats la donen gairebé tots ja per bona.

Campistes confinats

El foc ha obligat també a confinar totes les persones que havien acampat en dos càmpings de Sant Llorenç de la Muga, molt a prop de l'embassament de Boadella. En aquests moments, ha informat Puig, no corren perill però estan atents per si cal dur a terme un desallotjament.

Queden 62 abonats sense llum

Els abonats sense llum a l'Alt Empordà s'han reduït i a dos quarts de vuit de la tarda en queden 62 que no tenen subministrament elèctric, segons acaba d'informar Endesa. Són clients de fora de nuclis urbans i que es troben situats en zones de difícil accessibilitat. Uns 150 operaris de la companyia elèctrica desplaçats a la zona continuen treballant per recuperar totalment el servei. En total ha estat necessari mobilitzar 35 grups electrògens per anar restablint el subministrament, que inicialment havia afectat 3.900 abonats a la comarca altempordanesa.

A hores d'ara, la companyia té constància de més d'un centenar de suports i dispositius de la xarxa cremats o malmesos, com centres de transformació i cablejat de mitja i baixa tensió. La previsió és que se'n detectin més a mesura que els bombers autoritzin l'accés a les zones devastades o de difícil accessibilitat.

Endesa lamenta profundament l'efecte i les conseqüències devastadores que ha tingut en el territori aquest foc i, per sobre de tot, vol donar el condol a les víctimes i a les seves famílies i desitjar la completa recuperació dels ferits. La companyia també ha volgut mostrar el seu reconeixement a tots els cossos de seguretat i emergència i els professionals que els conformen.

N-II i AP-7 reobertes al trànsit

Les dues vies principals que connecten Catalunya amb la frontera francesa tornen a estar reobertes al trànsit. El servei ferroviari s'ha restablert parcialment ja que els trens de rodalies circulen sempre problemes però l'AVE segueix tallat. Tècnics d'ADIF avaluen si es pot reobrir el trànsit per l'alta velocitat.