La Guàrdia Civil ha detingut setze persones que presumptament conformaven dues xarxes especialitzades en robatoris de targetes de peatge i combustible. L'operació s'ha dut a terme a Alacant, Barcelona i Girona. Robaven els documents a camioners a àrees de descans i contactaven amb altres camioners, principalment de l'Europa de l'Est, als quals oferien omplir el dipòsit dels seus vehicles quan passaven per l'Estat. També han comissat 23 targetes encara actives.

El maig de l'any passat una empresa de subministrament de combustible va denunciar que havia detectat l'ús de targetes presumptament robades a Europa per pagar un import pròxim als mil euros en diverses operacions de proveïment de carburant a estacions de servei de Fraga, a Osca, i de Catalunya.

A partir d'aquí la Guàrdia Civil va esbrinar l'existència de grups organitzats -formats per ciutadans de l'antiga Iugoslàvia- especialitzats en el robatori de targetes de peatge i de combustible. Una de les bandes tenia la base a Lloret de Mar (Selva) i l'altra a Torrevella (Baix Segura), al País Valencià.

Un cop robats els documents, la banda, segons la Guàrdia Civil, els venia o els utilitzava fins que eren bloquejats. Els caps de l'organització tenien catalogades les targetes segons companyies i benzineres on eren admeses, el temps de bloqueig i la connexió de dades entre estacions de servei. També aprofitaven que les anul·lacions es feien més a poc a poc en altres països per repostar.

Els robatoris els solien perpetrar a la Jonquera (Alt Empordà) o a les autopistes del litoral mediterrani, com l'A-1, l'A-2, l'A-3 o l'A-6.

També s'ha determinat que els membres del grup es movien arreu de la geografia espanyola i també a països estrangers, coordinats amb camioners compatriotes que cometien robatoris a països europeus per revendre'ls després les targetes.

El 21 de novembre la policia va fer quatre escorcolls i va detenir setze persones. En aquesta acció es van comissar diners en metàl·lic, targetes encara actives, aparells de GPS, telèfons mòbils, ordinadors i eines que presumptament s'utilitzaven en la comissió dels robatoris.

Catorze dels detinguts són ciutadans de països bàltics, mentre que els altres dos són espanyols.