Els veïns de Creixell han tingut un bon ensurt aquesta nit passada quan han sentit un fort soroll. Una casa de més de 200 anys del carrer principal del nucli, que pertany a Borrassà, s'ha esfondrat sense provocar ferits. Les fortes pluges d'aquests últims dies haurien estat el detonant ja que l'estructura de la finca estava en molt mal estat. L'alcalde Ferran Roquer reconeix que "no li ha sobtat a ningú" perquè ja feia temps que es veia que s'anava deteriorant i de fet l'ajuntament ja havia iniciat el procés per declarar-lo en estat ruïnós amb dificultats per localitzar els seus propietaris. Els veïns del costat hauran de marxar dos dies de casa a l'espera que s'apuntali la paret.

Feia dies que els veïns sentien uns "sorolls" a tocar de la casa en ruïnes, "com de pedres i de sorra que queia" i que eren un indici de que l'estructura "estava patint", segons explica l'alcalde, que té clar que el "detonant" han estat les fortes pluges d'aquests dies.

Es tracta d'una casa d'uns 200 anys d'antiguitat que fa uns 200 metres quadrats amb uns 80 metres de façana, dels quals uns 30 són els que han caigut. "Si hem de ser francs, tampoc ha sobtat a ningú", explica Roquer.

I és que l'Ajuntament havia iniciat des de fa uns anys els tràmits per declarar-lo en estat ruïnós i havien tingut dificultats per arribar als propietaris, perquè apareixia una societat mercantil. Se sap que són de fora de la demarcació i que des de fa un temps que se'ls va fer un requeriment perquè prenguessin les mesures necessàries per garantir la seguretat i la salubritat. Segons ha explicat l'alcalde, els propietaris estaven redactant un projecte de demolició per, en un futur, construir-hi una casa nova, però no han estat a temps de tenir¬-ho llest. Ara, hauran de pagar els desperfectes i tots els treballs per treure la runa.

Una casa amb esquerdes al costat

Just a tocar de la casa ensorrada hi viu una parella des de fa uns nou anys. Des de fa temps que tenien esquerdes i es temien el pitjor. Aquesta nit, quan han sentit un fort soroll, no els ha agafat per sorpresa però han respirat tranquils en veure que ningú havia pres mal. Després que els tècnics hagin inspeccionat la seva casa, que compartia paret amb el que s'ha ensorrat, han determinat que hauran de passar dos dies fora de casa per podre apuntalar-lo bé i després procedir a treure la runa.

Tall de circulació i de telèfon

Fins que no es pugui treure la runa, que ocupa el carrer neuràlgic del nucli, no es podrà utilitzar aquesta via, que també serveix de pas entre la N-II i l'A-26. Fins llavors, els conductors hauran de passar per la N-II i anar a buscar el cinturó de ronda.

A banda dels problemes de circulació, s'hi afegeix el fet que unes tres cases s'han quedat sense telèfon per culpa de l'esfondrament. Al nucli de de Creixell hi viuen actualment unes 20 persones i hi ha uns 30 habitatges. L'ajuntament preveu inspeccionar dues cases més que podrien estar en mal estat, si bé no es troben en un estat ruïnós tan avançat com la que s'ha esfondrat aquesta nit.