Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup especialitzat per haver robat a 27 empreses d'arreu de Catalunya amb el mètode del 'butró', consistent a fer forats a les parets o sostres de formigó per accedir a l'edifici. Els agents han detingut al cap de l'operació, Driton V., de nacionalitat albano-kosovar i veí de Santa Coloma de Gramenet, i Alejandro B.P, veí de Gavà, i membre del grup. Els altres dos integrants de la banda no s'han pogut detenir i s'ha emès una ordre de recerca i detenció. El grup tenia un camp base a Sant Cugat del Vallès on buidaven les caixes fortes que havien robat i on amagaven les eines i els equips de comunicació. El valor dels robatoris suma 95.000 euros.

La investigació, que ha dut a terme l'Àrea Territorial d'Investigació de la Regió Policial Central ,va començar el passat 31 de juliol per un robatori a una empresa de Santpedor (Bages). Els agents van comprovar que a partir d'aquesta data els lladres havien entrat a robar a diferents empreses de Catalunya fent servir un mètode similar, el del 'butró'. En total, es van produir robatoris a 27 empreses de les comarques del Solsonès, Berguedà, Bages, Anoia, Barcelonès, Alt Penedès, Alt Empordà, Baix Ebre i Montsià.

Segons ha detallat l'inspector en cap de l'Àrea Territorial d'Investigació de la Catalunya Central, Ramon Roig, el sistema operatiu del grup era "molt especialitzat". El líder del grup, Driton V., de 39 anys, decidia "quan, com i on" es cometia el robatori i Alejandro B.P, de 32 anys, era l'encarregat de recollir un grup de persones d'origen albano-kosovars i portar-les fins a una zona boscosa propera a Sant Cugat del Vallès, on tenien el campament base del grup.

Un cop arribaven a l'amagatall, desenterraven les eines que necessitaven per fer els robatoris i també els materials que feien servir per comunicar-se. "En cada ocasió es canviaven de roba i calçat" i feien servir sempre vestuari i motxilles negres que compraven per realitzar cada fet delictiu, ha detallat Roig.

A partir d'aquí es desplaçaven fins el seu objectiu i s'apropaven pel lloc menys visible. Segona ha explicat Roig, en moltes ocasions triaven empreses que en la seva part posterior "tenien zones d'orografia difícil", ja que "la formació militar del líder de la banda els permetia accedir amb facilitat a aquestes empreses". Aquest fet, ha afirmat Roig, "dificultava la tasca policial". En arribar a l'exterior de l'empresa, els presumptes lladres desconnectaven les alarmes i feien un forat a la paret o sostre de formigó.

Un cop accedien a l'interior de l'empresa es dirigien a la caixa forta. Segons ha detallat l'inspector, si no podien forçar la caixa forta allà mateix se l'enduien fins el campament base a Sant Cugat del Vallès. En finalitzar el robatori es desplaçaven camp a través fins arribar a una autopista o carretera on els recollia Alejandro B.P., amb un vehicle per portar-los fins a la base operativa.

Fonts policials han afirmat que les eines que feien servir eren molt especialitzades. Utilitzaven radials de grans dimensions, uns trepants pneumàtics amb bateria per foradar les parets, equips de comunicació i un inhibidor de freqüència molt sofisticat. Aquest material està valorat en més de 3.000 euros.

La investigació policial va finalitzar la matinada del 25 d'octubre. Els Mossos van fer dues entrades i escorcolls als domicilis d'Alejandro B.P. i de Driton V., als municipis de Gavà i Santa Coloma de Gramanet, i se'ls va detenir. Al domicili d'Alejandro B.P, també es va detenir a la seva parella, Grisella M., de 31 anys, com a presumpte autora d'una estafa bancària per valor de 30.000 euros.

Els dos homes detinguts van passar a disposició judicial divendres 28 d'octubre i van ingressar a presó per ordre del jutjat d'instrucció número 8 de Manresa. Els altres dos integrants de la banda, que estan identificats, no han estat detinguts, ja que probablement han abandonat el país, segons han informat fonts policials. Per aquest motiu s'han emès dues ordres de recerca i detenció.