Estafa

La Policia Nacional alerta sobre un nou frau: si reps una trucada i et diuen aquestes paraules, penja ràpidament

El cos policial recomana tenir molta cura amb les trucades sospitoses

Un home parlant per telèfon.

Un home parlant per telèfon. / Freepik

Sílvia López

Les trucades fraudulentes són un sistema que utilitzen els ciberdelinqüents o hackers per robar les nostres dades personals amb l'objectiu de poder realitzar diferents accions o operacions en el nostre nom, com ara accedir als comptes bancaris.

I és que els estafadors no descansen i aprofiten qualsevol moment per intentar robar les teves dades i, per tant, els teus diners. És per això que des de la Policia Nacional han alertat sobre unes trucades telefòniques que són un frau.

"Et truco d'una entitat bancària"

Et truquen, però no ho fan des d'un número ocult o desconegut, sinó que és el número de la nostra entitat bancària. Aleshores una veu diu una cosa semblant a "et truco de la teva entitat bancària. Per motius de seguretat, no verbalitzis la teva clau. Marca-la al teclat". I és aleshores quan has de penjar immediatament.

Què passa si marques la teva clau? Els ciberdelinqüents l'hauran obtingut. Això és possible perquè són capaços d'identificar els números en funció del to de cadascun d'ells.

VÍDEO | La Policia Nacional alerta sobre aquesta estafa que buida els comptes bancaris

PI Studio

Fases de l'estafa

Què ha passat si has caigut en el parany? Doncs que "t'acaben d'estafar amb una nova modalitat d''spoofing", explica la policia, que també detalla les fases de l'estafa:

  1. "Et truquen del teu banc i comproves que el número, efectivament, coincideix, però no. No són ells. L'han suplantat perquè no els enxampis".
  2. "Et demanen que teclegis la clau d'accés a la teva banca en línia".
  3. "Si ho fas, captaran les pulsacions del teu terminal i aconseguiran les teves claus", conclouen els agents.

És per això que és important recalcar que per efectuar qualsevol tràmit relacionat amb els comptes bancaris és millor acudir presencialment o assegurar-nos que realment parlem amb el nostre banc.