El jutge embarga un pis a un membre de ‘La manada’ i el ven per indemnitzar la víctima

Els cinc violadors només han pagat 3.865 dels 100.000 euros a què van ser condemnats per reparar el mal que van provocar a la noia que van agredir sexualment els Sanfermines 2016

La Manada.

La Manada.

Vanesa Lozano

El Tribunal Suprem els va condemnar a 15 anys de presó i a pagar entre tots 100.000 euros d’indemnització a la noia de 18 anys que van violar, van gravar i van abandonar a la seva sort en un portal de Pamplona una de les nits dels Sanfermines del 2016. Però els cinc integrants de ‘La manada’ es van declarar insolvents. Fins ara. Segons ha sabut CAS OBERT, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, l’Audiència de Navarra ha localitzat i embargat un pis propietat de l’exmilitar Alfonso Jesús Cabezuelo i acaba de subhastar-lo per rescabalar la víctima. 

Es tracta d’una vivenda que Cabezuelo va comprar al barri sevillà de Palmete el 2009 i que tenia llogada a dues dones des de febrer del 2021, un arrendament pel qual l’exmilitar de ‘La manada’ cobrava 450 euros al mes des d’aleshores. Malgrat això, ni ell ni la resta dels condemnats han saldat, des del 2019, la responsabilitat civil amb què, de manera conjunta i solidària, han de reparar el mal que van provocar a la víctima. 

Al llarg d’aquests quatre anys, segons ha pogut confirmar aquest mitjà, els membres de ‘La manada’ han anat fent pagaments a la víctima des de la presó «d’entre 20 i 50 euros al mes».

CARTA DE PERDÓ

L’any passat, després que un altre dels violadors condemnats, José Ángel Prenda, demanés perdó a la víctima en una carta i exigís que el seu escrit es tingués en compte i s’inclogués en el seu «expedient penitenciari», l’advocada de la víctima, Teresa Hermida, va alertar que el seu penediment tenia a veure amb «un estratagema per aconseguirbeneficis penitenciaris» i va recordar que ni Prenda ni els altres quatre agressors sexuals havien indemnitzat la noia.

Després de la carta de perdó que va escriure un dels violadors, l’advocada de la víctima ja va recordar que cap dels cinc condemnats havia indemnitzat la noia

«Des de la sentència del juliol del 2019, l’única quantitat que en concepte de responsabilitat civil ha estat pagada pels penats a favor de la denunciant ascendeix a 3.865,21 euros», una quantitat «del tot insuficient i allunyada» dels 100.000 euros que deuen, va denunciar llavors la lletrada de la víctima davant la Sala Segona de l’Audiència de Navarra.

450 EUROS DE LLOGUER

L’advocada va demanar al tribunal que retingués els 450 euros mensuals que Cabezuelo rebia pel lloguer del seu pis de Sevilla i que realitzés un esbrinament patrimonial per obtenir més dades sobre aquesta vivenda: el seu valor, a nom de qui estava, a càrrec de qui corria la hipoteca, quants diners faltaven per pagar al banc, etcètera. 

D'acord amb la documentació del cas, el pis de Cabezuelo va ser taxat en 98.287,50 euros, però, com que l’exmilitar de ‘La manada’ encara deu al banc 62.976 euros de la hipoteca, el tribunal va embargar la vivenda i la va treure a subhasta pública per 35.310 euros. 

EL PARE DE L’EXMILITAR

Diversos compradors es van mostrar interessats, però cap estava disposat a pagar aquesta quantitat. Quan el pis estava a punt d’atorgar-se a un dels interessats, per un preu inferior al de sortida, el pare d’Alfonso Cabezuelo va millorar la seva oferta i va aconseguir quedar-se amb la vivenda. 

Segons ha sabut CAS OBERT, l’home ha pagat 25.070 euros pel pis del seu fill i aquests diners ja han anat destinats a reparar el greu mal que l’exmilitar i la resta de ‘La manada’ van causar a la seva víctima, que fa set anys que està en tractament psicològic.

Un mal pel qual l’Audiència de Navarra va establir una indemnització de 50.000 euros, però que finalment el Tribunal Suprem va elevar a 100.000 euros per la gravetat dels fets, la curta edat que la víctima tenia quan va ser agredida sexualment pels cinc homes, l’angoixa posterior que li ha provocat «l’atemptat a la seva intimitat», la impossibilitat de valorar seqüeles futures i «la revictimització a què va ser sotmesa durant tot el procediment judicial».