Cas Obert - Empordà

Cas Obert - Empordà

Vuit maltractadors molt violents estan vigilats amb polsera GPS a Girona

A tot Espanya hi ha actualment 2.935 homes que porten aquest dispositiu electrònic de localització

Aquest és el dispositiu que posen als maltractadors de més risc, en un imatge d’arxiu. DDG

Vuit maltractadors estan vigilats permanentment amb polseres telemàtiques a les comarques gironines. Es tracta de tres menys que fa un any. Aquests dispositius s’instal·len per ordre d’un jutge ja que es considera que el delinqüent és una persona d’un alt risc per a la víctima de violència masclista i, per tant, ha d’estar en permanent vigilància. En els 12 anys de vigència d’aquest dispositiu s’han col·locat 48 aparells a les comarques gironines.

Cal recordar que un cop el maltractador té instal·lat l’aparell, són els Mossos d’Esquadra els que fan un seguiment dels agressors, evitant així, per exemple, que un maltractador s’apropi a menys de 500 metres de la víctima.

A les comarques gironines, com mostren les dades de la Delegació del Govern per Violència de Gènere, la col·locació d’aquest tipus de braçalet ha patit una evolució a l’alça. Des de l’any 2009 es van començar a aplicar aquests dispositius electrònics amb GPS a Espanya, que consisteixen d’entrada en un braçalet que normalment es col·loca al turmell de l’agressor i que emet un senyal. A Girona, però, el primer no es va posar fins al 2010. Des de llavors, a la província, els jutges han demanat que se n’instal·lessin any rere any.

Com funciona

Es tracta d’una eina molt útil perquè és un dispositiu electrònic que permet saber si un condemnat per violència masclista d’alt risc amb una ordre d’allunyament l’està complint. Ara bé, per aquells maltractadors que es consideren d’alt risc, també hi ha l’opció, com també preveu la llei, d’utilitzar la tecnologia per evitar així que l’agressor no es comuniqui amb la seva víctima i no s’hi acosti, fixant una distància mínima. Tot està recollit en el Codi Penal. Aquest senyal que emet el braçalet el recull un altre aparell, que també ha de portar sempre el condemnat per maltractaments a sobre i que és com un telèfon mòbil. I, finalment, la víctima també ha de portar un altre aparell que permet recollir el senyal dels aparells.

A partir d’aquí, es controla durant tot el dia l’agressor i la víctima. La polsera també és objecte de la ràbia dels condemnats i hi ha casos en què els qui la porten l’han volgut destrossar i inutilitzar.

2.266 actius a Espanya

A tot Espanya, segons les dades de la Delegació del Govern per Violència de Gènere, hi ha fins a 12.174 polseres antimaltractament col·locades des del 2010. Actualment, n’hi ha 2.935 en actiu i és l’any, el 2022, en el qual n’hi ha més d’instal·lats.

L’evolució d’aquests dispositius es veu clarament des de l’any 2017, quan se superen el miler dels braçalets actius a Espanya, amb 1.019.

Compartir l'article

stats