Un senglar va atacar ahir una nena de 10 anys a tocar el passeig de Cadaqués. L'animal va baixar del seu teòric hàbitat natural fins a baix a la platja, al centre.

El SEM va atendre la nena ferida de poca gravetat, una ambulància la va traslladar al CAP on va ser atesa. Finalment, va acabar essent evacuada a l'hospital de Figueres, on li van practicar punts de sutura. Ara ja es recupera a casa seva de les ferides.

Els fets van succeir cap a les nou del vespre, el senglar va baixar fins a la platgeta que hi ha a tocar al Casino de Cadaqués i davant del bar Boia i es passejava per aquesta zona.

Tot d'una, segons fonts presencials, un grup de quatre menors que era a la platja jugant, es van espantar en veure'l i van córrer espantats cap a les seves famílies i cap al passeig.

Una de les nenes mentre fugia de l'animal, que en sentit els crits dels menors es va esverar, va caure a terra i la va atacar.

La va clavar ullal que li va obrir una ferida a la zona de la cama, d'uns 20 centímetres fins i tot la va arrossegar. La criatura va patir també rascades per tot el cos.

Arran dels fets, es va activar la Policia Local de Cadaqués així com una ambulància del SEM.

Aquest fet va crear molta expectació entre els estiuejants que hi ha aquests dies a la zona i els veïns.

La menor va poder ser atesa pels efectius d'emergència que la van portar al CAP després de la mossegada i la por que va patir.

Posteriorment va ser evacuada fins a l'hospital de Figueres per així poder acabar-li de fer proves i cosir-li la ferida.

Aquest cas ha creat crítiques de molts veïns i persones que es troben a Cadaqués aquests dies. Que lamenten la sobrepoblació de senglars i que es puguin arribar a passejar pel poble.

De fet aquest no és el primer cop que un senglar arriba arran de la platja, fins i tot, n'han aparegut nedant a dins de l'aigua.

Segons fonts veïnals, les darreres setmanes s'han pogut veure per platges de la zona i en algun cas, fins i tot, han remogut algunes motxilles de les persones que estaven a la platja.

La sobrepoblació de senglars és un tema que es tracta de controlar a tota la província de Girona, que n'és una de les que concentra més la presència d'aquests ungulats, però situacions com la de Cadaqués mostren, com cada cop més estan habituats a tractar amb els humans i com a la cerca sovint de menjar baixen fins a les poblacions des dels boscos més pròxims.

L'alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana, ha lamentat els fets: "Hem parlat amb els familiars de la nena i estan molt preocupats perquè és una ferida important. Aquests animals tenen ullals que poden fer molt mal i és el que va passar. La nena està molt espantada, i els pares també".

No alimentar-los

Un recorregut per les xarxes socials evidencia que no és estrany que els senglars es passegin pel centre de Cadaqués, una de les poblacions turístiques més importants de la Costa Brava i pol d'atracció de visitants a l'estiu. L'alcaldessa ha afirmat que tenen un "problema greu" amb aquests animals, que es desplacen des de la muntanya fins al nucli urbà per buscar menjar i aigua.

Un dels problemes principals, apunta, és que hi ha gent que els alimenta: "Són poc conscients que són animals salvatges, des de l'ajuntament estem posant sancions perquè si no, no hi ha manera, però tot i així els hi continuen donant menjar i, mentre en trobin al poble, continuaran baixant". Serinyana admet que és "difícil de controlar" perquè a més hi ha molta població de senglars i que aquest estiu, per la sequera, encara s'acosten més a la població.

Visites recurrents

Benjamí Martínez, com a conegut de la família de la víctima, explica que en el moment de l'atac la menor estava jugant amb els seus nebots i els pares de les criatures eren a escassos metres: "La situació és una mica greu perquè ara no ens sentim segurs, no pots tenir els fills lluny".

Els fets van passar al costat del bar Boia. El seu encarregat, Àlex Rodríguez, també ha subratllat que la presència de senglar aquest estiu s'ha convertit en un problema que es repeteix nit rere nit i que els obliga, per exemple, a tenir sempre les escombraries a dins per evitar que "facin destrosses". També assenyala que hi ha molts visitants que "no entenen que són animals salvatges i no gossos" i que els alimenten o miren de fer-s'hi fotos, amb el perill que això comporta. "No sé quina solució hi pot haver, però algun remei s'hauria de trobar", apunta.

L'alcaldessa ha explicat que aquesta tarda tenen una reunió de coordinació amb els Agents Rurals per intentar trobar solucions. D'entrada, ha apuntat que intentaran localitzar el senglar que va atacar la nena. Serinyana remarca que durant l'hivern es fan batudes i un seguit d'accions per intentar controlar la població de senglar però que ara a l'estiu és més complicat, sobretot per l'elevat nombre de visitants que hi ha a Cadaqués. "Després d'això que ha passat, hem d'actuar ràpidament i prendre mesures més dràstiques", afegeix.

Sí que apunta que insistiran en la conscienciació: "Potser una cosa que no s'ha fet prou és avisar la població que els animals poden ser perillosos, perquè tinguin present que són animals salvatges i, per tant, ni se'ls pot donar menjar ni ens hi podem apropar".

Reunió amb Agents Rurals

Els Agents Rurals s'han posat a disposició de l'ajuntament i d'Acció Climàtica per si cal fer alguna actuació concreta. En els darrers mesos, precisament, ja se n'han fet diverses. L'estiu passat es van fer captures amb teleanestèsia al municipi, en col·laboració amb la Policia Local, i aquest any s'han dut a terme batudes a la reserva integral del parc natural. A més, remarquen que els caçadors de la zona també han fet actuacions a l'hivern. Els Agents Rurals també expliquen que, precisament, el cos està immers en la creació del Grup Especial de Captura d'Animals (que serà qui porti a terme aquestes tasques).

Els Agents Rurals insisteixen en el mateix missatge que ha llançat l'alcaldessa, que no se'ls alimenti ni la gent s'hi apropi perquè són fauna salvatge i poden reaccionar de manera imprevisible. També, adverteixen, per evitar provocar un canvi en la conducta dels senglars, que s'acostumin als humans i que perdin la por d'apropar-se cada vegada més a zones habitades.