Els Mossos d'Esquadra han detingut dos presumptes integrants d'un grup criminal responsable de 31 robatoris amb força a comerços i empreses d'una una vintena de municipis del Gironès i del Baix Empordà. Les detencions són el resultat d'una investigació oberta l'octubre passat després de detectar un augment significatiu d'aquest tipus d'assalts amb el mateix modus operandi: els lladres rebentaven l'accés als establiments i, un cop dins, saquejaven escurabutxaques i expenedores de tabac i s'enduien les caixes de les màquines que s'utilitzen per pagar i que tornen el canvi automàticament. Els arrestats han sortit en llibertat després de passar a disposició judicial.

Els Mossos van detenir els sospitosos els dies 8 i 9 de juny. Són dos homes de 26 i 33 anys a qui atribueixen 31 robatoris amb força, dos furts d'ús de vehicles, pertinença a grup criminal i falsificació de document públic.

Els Mossos van obrir la investigació l'octubre passat després de detectar una onada de robatoris a establiments comercials i empreses del Gironès i del Baix Empordà. Arran d'aquest degoteig de robatoris, les unitats d'investigació de les dues comissaries van crear un grup conjunt de treball per identificar i detenir els lladres.

Al llarg de la investigació, van descobrir que tots els robatoris els havien comès un mínim de tres lladres que actuaven de la mateixa manera: forçaven els accessos fent palanca, desencaixant persianes o fracturant vidres i, un cop dins el local, forçaven màquines escurabutxaques i expenedores de tabac, i sostreien caixes de pagament del tipus Cash Keepers.

Els sospitosos tenien mobilitat arreu de les comarques gironines i canviaven sovint de mitjà de transport. També feien ús de vehicles i matrícules sostretes a vehicles de lloguer per evitar que els enxampessin.

Els van arrestar a Girona i almenys un d'ells hauria participat en robatoris a Girona, Salt, Llambilles, Sant Gregori, Canet d'Adri, Cassà de la Selva, Celrà, Sant Jordi Desvalls, Juià, Viladamat, Vilablareix, Palamós, Corçà, Forallac, Serra de Daró, Palafrugell, Torroella de Montgrí, la Pera, Esclanyà i Santa Coloma de Farners. El segon detingut va participar en més d'una desena d'aquests fets.

Dels robatoris, haurien aconseguit quasi 50.000 euros en efectiu i xifren els danys causats als establiments en més de 100.000 euros.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Els detinguts, tots amb antecedents per fets semblants, van passar el dia 10 de juny a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Girona i van sortir en llibertat provisional a l'espera de judici.