Els incendis en habitatges van caure un 13% com efecte de la pandèmia, si bé aquests tres primers mesos de 2022 ja tornen a estar a nivells de 2019. En concret, l'any 2020 va resultar ser el que menys focs es van declarar en domicilis dels darrers set. La xifra va començar a créixer a partir del 2021 i aquest primer trimestre ja s'enfilen a les dades que hi havia abans dels confinaments. Des dels Bombers ho atribueixen a que el fet d'estar més a dins a casa va generar una situació de "més control" per part de la població i alhora es podia evitar més ràpid la propagació. Els descuits continuen sent un dels principals problemes en els incendis i, per això, els Bombers demanen "precaució".

L'any 2020 a Catalunya es van produir 4.219 incendis en habitatge a Catalunya, un 13% menys que l'any anterior, quan no hi havia pandèmia. I és que els confinaments han provocat un "major control" per part de la ciutadania, fet que ha generat una caiguda dels serveis que han de fer els Bombers per apagar focs en edificis. Prova d'això, és que el 2021 els incendis en habitatge es van tornar a enfilar prop d'un 10% i aquest primer trimestre de 2022 ja estan en una mitjana superior a la de 2019, la més alta dels darrers set anys.

Per això, des dels Bombers tornen a demanar "precaució" als ciutadans i expliquen que les causes "més comunes" són els descuits o la falta de manteniment. En aquest sentit, el cap de prevenció d'incendis a la Regió de Girona, Jordi Marquès, recorda que és important revisar les instal·lacions elèctriques i no sobrecarregar-les.

Marquès recomana visitar la web d'Interior on es detallen els consells per prevenir un foc en un habitatge i les recomanacions com pot ser la neteja de les campanes o de les xemeneies. La web, però també fa referència a com cal actuar en cas d'incendi en un edifici. Tancar les portes de les estances i impedir que circuli el fum és clau, en aquest sentit.

Des del cos també es recomana la instal·lació de detectors de fum. Es tracta d'aparells relativament econòmics i que poden alertar ràpidament del foc quan aquest és incipient, fet que facilita la tasca dels Bombers que arriben amb més temps.

Fins el passat 15 de març, a Catalunya hi ha hagut 1.334 incendis en edificis, o el que és el mateix, 18 cada dia, unes xifres que evidencien que s'han recuperat i fins i tot superat les xifres del 2019 abans de la pandèmia, quan se n'havien registrat una mitjana de 16.

El Vallès Occidental, on més n'hi ha

El Vallès Occidental és la comarca catalana en la que més focs en edifici es produeixen. Fins al 15 de març n'hi ha hagut 178, molt per sobre dels 111 del Baix Llobregat, els 107 del Vallès Oriental o els 103 del Maresme.

A l'altra banda, trobem la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Conca de Barberà on els Bombers només han hagut d'actuar en cinc ocasions per apagar un incendi en un habitatge. La comarca amb menys incidències, però, ha estat l'Alta Ribagorça on només n'hi ha hagut dos.

Pel que fa a les comarques gironines, la Selva ha estat la que més incendis ha registrat fins ara, amb 61, seguida del Gironès amb 58 i el Baix Empordà que n'ha tingut 55. A l'Alt Empordà n'hi ha hagut 38 a la Garrotxa 19 i al Pla de l'Estany 18. El Ripollès és la que menys n'ha registrat amb només 9.

En total, a la demarcació s'han produït 258 focs d'aquest tipus, una xifra lleugerament superior al mateix període de fa un any que van ser 233.

Migdia i vespre

Pel que fa a les hores en què se solen produir els incendis, els Bombers han constatat que els pics més importants es produeixen al matí-migdia i al vespre. En aquest sentit des de les 7 fins a les 2 del migdia el nombre de serveis va creixent cada hora i després cau durant la tarda. Al vespre entre les 8 i les 9, coincidint amb sopar, es torna a incrementar el nombre de focs en habitatge.