L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dijous tres acusats que s'enfronten a 3 anys i mig de presó cadascun per haver-se quedat 91.000 euros d'una empresa de Navata. Aquest és el pagament que l'empresa va fer l'any 2011 després d'arribar a un acord amb els processats perquè li fessin arribar 250 tones de pinyes des de Portugal. "No va arribar ni un camió", ha explicat la víctima al judici. Els processats admeten el deute amb l'empresa però asseguren que no van poder fer arribar "ni una pinya" perquè va ser la pitjor collita que recorden, afectada per una plaga que va "destruir" el 75% de les llavors. El judici ha quedat vist per a sentència.

Ja havien fet negocis l'any anterior, durant el que els acusats havien fet arribar més de 500 tones de pinyes a l'empresa de Navata. Per això, la responsable de l'empresa ha explicat que se'n va refiar quan l'estiu del 2011 van arribar a un acord per subministrar-li 250 tones durant la campanya. La collita, ha precisat, començava a Portugal al desembre.

L'acord establia que l'empresària avançava 91.000 euros als ara acusats (la meitat de l'import total). Uns diners que havien de servir perquè adquirissin pinedes i, un cop recol·lectades les pinyes, les enviessin a la compradora. Això, però, no va passar mai: "Les pinyes no arribaven, no arribava cap camió. Cada cop m'anava posant més nerviosa però ja no vaig aconseguir parlar-hi mai per telèfon perquè no em contestava".

Sí que li van acabar enviant un mail comprometent-se a enviar un camió el 23 de gener, que tampoc va arribar, i una altra comunicació on un dels processats deia a l'empresària al febrer que estava "avergonyit", que la recollida de pinyes havia anat "fatal" i que no podien satisfer la comanda. "Hauríem pogut trobar alguna altra solució i que em tornessin els diners", ha afirmat la víctima.

Els processats, que han declarat al final del judici, admeten el deute amb l'empresa de Navata i asseguren que en cap moment van tenir intenció de quedar-se els diners o de no complir amb el negoci. Segons han declarat, aquell any una plaga va destrossar la collita i al·leguen que eren uns "riscos" que també assumia la víctima.

Les poques pinyes que van poder recollir, han afirmat, van servir per cobrir el salari dels recol·lectors. També han dit que ells pagaven per superfície de pineda, no per tones de pinya, i no van poder recuperar els diners invertits. "Jo vaig arribar a perdre la meva casa", ha afirmat un dels processats.

La fiscalia i l'acusació particular els acusen d'un delicte d'apropiació indeguda i demanen una pena de 3 anys i mig de presó i multa de 5.400 euros per a cadascun dels acusats. També volen que indemnitzin la víctima amb 91.000 euros.

La defensa demana l'absolució i sosté que no s'ha comès cap delicte perquè no hi va haver voluntat d'enriquiment, no es van embutxacar els diners i no han pogut tornar els diners "per insolvència sobrevinguda".

El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.