Una jutge penal de Barcelona, Beatriz García-Valdecasas, ha ordenat la detenció i l’ingrés a presó d’Éric C. T. G., de 40 anys i resident al barri barceloní d’Horta-Guinardó, acusat de la difusió a través d’internet de la imatge de la víctima de ‘La manada’ de Pamplona. L’imputat no s’ha presentat al judici que s’havia de celebrar a la Ciutat de la Justícia. Davant aquesta incompareixença, la fiscalia i les acusacions, tant la particular com la popular, n’han reclamat l’arrest i empresonament, mentre que l’advocat Gorka Nart ha renunciat a la defensa després d’intentar localitzar el seu representat.

Després de més de mitja hora d’espera, la jutge ha fet entrar a la sala la fiscal i els advocats. La defensa ha informat que una germana d’Éric C. T. li ha explicat que l’imputat es trobava d’urgències a Vall d’Hebron. Aquest raonament no ha convençut les acusacions ni la jutge, que, al final, ha decretat la seva detenció. Aquest veí d’Horta-Guinardó, de professió mecànic, s’enfronta a una petició per part del fiscal de dos anys i mig de presó per un delicte contra la integritat moral en concurs amb un altre de revelació de secrets. A més d’una indemnització per a la víctima, les acusacions li reclamen tres anys de presó. Estava previst que la víctima declarés a través d’una videoconferència.

Còpia del DNI, nom i cognoms

La fiscalia afirma que l’acusat va publicar les imatges i les dades de la víctima de la violació en grup ocorreguda als Sanfermines del 2016 en una pàgina web. En tres publicacions d’internet, afegeix el ministeri públic, Éric C. T. G. va penjar ressenyes de la noia agredida i fotos que havien sigut ja publicades per terceres persones en altres fòrums de la xarxa, procedents de diferents xarxes socials, de la mateixa víctima o de les seves amistats.

Entre les dades difoses per l’imputat, remarca la fiscalia, figurava una còpia del DNI, el nom i cognoms de la noia, la seva formació acadèmica i zona de residència, així com diverses fotografies, algunes d’ella i d’altres d’un dels moments de la violació que va patir a l’interior d’un edifici de la capital navarresa. L’objectiu, segons l’acusació pública, era «burlar-se d’ella» i crear-li «inquietud moral». Éric C. T. G, que va ser identificat per la Policia Nacional, va al·legar en la seva declaració davant el jutge d’instrucció que es va limitar a fer captures de pantalla de dades i imatges de la víctima que circulaven per internet i que ho va utilitzar el maig del 2017 per replicar, en un xat de dimensions menors, un internauta. L’acusat va admetre, això sí, que no disposa de wifi a casa seva i que per això va utilitzar el d’una veïna.