El dispositiu de recerca format per Mossos d'Esquadra i Bombers ha localitzat amb vida aquest dilluns a primera hora de la tarda l'excursionista perdut a Setcases (Ripollès). Segons informa Bombers, l'home presenta símptomes d'hipotèrmia severa i l'han trobat colgat sota la neu. Des de Mossos d'Esquadra informen que la triangulació del telèfon mòbil ha estat clau en la seva localització en unes condicions meteorològiques molt adverses. Ara, s'està pendent de l'exploració mèdica que li farà el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

Durant la tarda s'informa que l'excursionista perdut a Setcases es troba en estat crític per una hipotèrmia greu (grau 4 sobre 5). Un helicòpter medicalitzat ha traslladat el pacient fins a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, "on rebrà un tractament per mirar de recuperar-li les constants vitals", segons ha detallat Gabriel Marzo, sergent i un dels membres de l'operatiu de Bombers. Marzo ha explicat en declaracions als mitjans que les tasques de rescat han estat molt feixugues per les condicions climatològiques, ja que no hi havia gens de visibilitat i risc d'allaus. El dispositiu de rescat ha trobat l'home colgat per 50 centímetres de neu i a 400 metres de l'estació de Vallter 2000, fet que fa pensar als Bombers que va quedar atrapat mentre es disposava a tornar.

Rescat

A les 15.26 hores un equip de recerca format per efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals donaven l’avís de la troballa després d’excavar la neu d’un allau caiguda ahir a la zona de la Font d’en Xavier, al nord de l’estació d’esquí Vallter 2000. Una estona abans, un dels gossos de venteig del Grup Caní de Recerca (GRCR) dels Bombers havia marcat l’indret. Prèviament, els Mossos d’Esquadra havien assenyalat la zona mitjançant el rastreig del mòbil de la víctima. L’home serà traslladat en helicòpter medicalitzat a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

L’home, de 47 anys, veí de Camprodon i amb experiència en muntanya, va aparcar el seu vehicle de bon matí a l’aparcament de l’estació de Vallter 2000 ahir diumenge 28 de novembre. Al voltant de les 9 del matí les càmeres de l’estació el captaven entomant el camí cap a la Portella de Mantet. A primera hora de la tarda la família (16.05h), preocupada perquè no tornava, va donar l’avís als serveis d’emergències.

Així, mentre els Mossos d’Esquadra efectuaven la triangulació del mòbil per establir un perímetre de recerca que superava les 4 hectàrees d’extensió, el GRAE, bombers voluntaris de Camprodon i d’altres parcs de Girona van iniciar una recerca per Les Xemeneies, on hi havia hagut una allau, la Portella de Mantet, les Marmotes, Ulldeter i el Coll de la Geganta, entre d’altres indrets. La sensació tèrmica durant la nit ha superat, a estones, els -30º.

A les 7 del matí es desplegava un operatiu que ha arribat a comptar amb 9 dotacions de Bombers, entre elles un helicòpter, dues dotacions del GRCR, GRAE d’Olot i de Cerdanyola del Vallès i bombers dels parcs propers i de la Regió d’Emergències Centre. A mig matí, la meteorologia extrema ha obligat a retirar primer els voluntaris i després els especialistes. Les tasques de recerca sobre el terreny, finalment, s’han reprès a les 13h, un cop ha millorat la meteorologia.

A les 15.38, pocs minuts després de descolgar-lo, els efectius han traslladat la víctima, primer en llitera i després en moto de neu, fins les instal·lacions de l’estació d’esquí. Un cop feta la primera atenció per part d’una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), un helicòpter medicalitzat l’evacuarà a l’Hospital Vall d’Hebron.

Personal de l’estació d’esquí, que immediatament es va posar a disposició i van habilitar l’ús dels telecadires per transportar el personal de recerca, van informar ahir que havien parlat amb ell i que li constava l’alerta per possible mal temps, així que probablement hagués desistit de fer una passejada llarga i estaria per sota el Coll de la Marrana, tal i com, efectivament, ha resultat ser-hi. El fet que el seu mòbil donés senyal i estigués cobert per una operadora estatal i no pas francesa reforçava aquesta hipòtesi.

En l’operatiu de recerca hi han treballat, a més dels efectius de Bombers de la Generalitat, unitats dels Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, experts en suport psicològic, ambulàncies i un helicòpter del SEM, experts en muntanya de la Vall de Camprodon, amics i familiars de la víctima.