El jutjat d'instrucció 8 de Figueres ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per al detingut per matar a ganivetades un transportista a la Jonquera i apunyalar-ne un altre la nit de dissabte a diumenge. Segons informa el TSJC, la causa està oberta per delictes d'assassinat, intent d'assassinat i contra la seguretat viària per conduir sota els efectes de l'alcohol. El crim va tenir lloc cap a les 23.40 de la nit en una benzinera quan el detingut, de 29 anys i de nacionalitat romanesa, va atacar les víctimes que poca estona abans havien intercedit per evitar que s'apropés a una dona amb qui havia intentat establir relació a través de les xarxes socials.

Quan les víctimes el van apartar, l'arrestat els va amenaçar però va acabar marxant de l'establiment. Poca estona després, va tornar. Aleshores, es va produir un enfrontament entre el detingut i els dos homes. Durant la disputa, l'arrestat va treure un ganivet que duia amagat i els va atacar. Fins al lloc s'hi van desplaçar patrulles de Mossos d'Esquadra i efectius el SEM, que no van poder fer res per salvar-li la vida a una de les víctimes.

La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra a Girona va assumir el cas i, fins al lloc, s'hi va traslladar la comitiva judicial per fer la inspecció de la zona i la reconstrucció dels fets. També van prendre declaració dels testimonis i van recopilar les imatges de les càmeres de videovigilància de la zona.

"Increpant i molestant"

Segons la investigació, la tarda de dissabte grups de camioners i transportistes d'origen romanès es van anar trobant a la benzinera de la Jonquera. Els primers problemes van arribar quan l'ara arrestat va començar a increpar una dona, també transportista, amb qui unes tres setmanes abans havia establert contacte a través de les xarxes socials però ella l'havia acabat bloquejant.

La tensió va anar augmentant fins que, en un moment ja del vespre, es va intentar apropar a ella amb actitud agressiva dient-li "em pixaré damunt teu, parrac". El grup de transportistes va tornar a intercedir fent-lo marxar del lloc. Una estona després, segons recull la interlocutòria, el detingut va començar a proferir amenaces contra els xofers, entre els que hi havia les víctimes, mentre feia una videotrucada dient, segons els testimonis, "els mataré", "els tallaré", "els mataré i els cremaré".

Només van aconseguir fer-lo fora momentàniament. La interlocutòria exposa que poca estona després d'haver estat "increpant i molestant" el grup de transportistes, l'arrestat va tornar amb "actitud desafiant". La víctima mortal se li va apropar per apartar-lo però l'arrestat va treure el ganivet que duia amagat a una butxaca i li va assestar la ganivetada que va resultar mortal. Després, va enfonsar l'arma blanca en l'altra víctima, que va sobreviure.

Atenent a la petició del fiscal Enrique Barata, el jutjat ha decretat presó sense fiança per assassinat, intent d'assassinat i conducció sota els efectes de l'alcohol. El fiscal considera que es tracta d'un assassinat perquè l'home va atacar les víctimes a traïció, duent l'arma amagada i no van poder fer res per esquivar les punyalades.

Després de perpetrar l'atac, l'autor de l'apunyalament va fugir del lloc amb el vehicle. No va anar gaire lluny. Els Mossos el van localitzar en una benzinera situada just a la sortida de la Jonquera. El vehicle tenia danys perquè, durant la fugida, va impactar contra elements de la carretera. Allà els agents el van arrestar i van precintar la furgoneta.

L'home tenia signes evidents d'anar begut. Per això, el jutjat també li atribueix un delicte contra la seguretat viària per conduir sota els efectes de l'alcohol. No va ser capaç de bufar i li van extreure sang per determinar la taxa d'alcohol.

En seu judicial, l'arrestat només ha respost a les preguntes de la defensa en relació a l'arrelament, dient que té família a Barcelona, i també ha dit que no tenia intenció de matar ningú.