La campanya de seguretat a les platges d’aquest 2021, que es va iniciar el 15 de juny i va finalitzar el passat 15 de setembre, s’ha tancat amb un total de 21 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys.

En comparació amb l’any anterior, en què van morir 24 persones a les platges catalanes, aquest any s’han produït tres víctimes mortals menys. L’any en què hi va haver més ofegaments a les platges catalanes va ser l’estiu del 2019, amb un total de 29 morts; seguit del 2012 amb 25. Enguany, les dades de persones ofegades a les platges catalanes s’ha situat entorn la mitjana habitual, que és d’una vintena d’ofegaments.

Pel que fa al perfil de la víctima d’aquest 2021, la gran majoria han estat homes (17 de 21). En relació a l’edat, un 52% de de les persones ofegades tenien més 70 anys (11); un 24% entre 60 i 70 anys (5) i un altre 24% tenien entre 18 i 60 anys (5). Quant al 2020, la gran majoria de persones ofegades van ser homes (19 de 24) i un 54% dels ofegats tenien més de 70 anys (13); un 25% entre 60 i 70 anys (6); un 16% menys de 20 anys (4) i només una persona era adulta i de mitjana edat, que representa el 4% de les víctimes.

Aquest estiu 2021, a diferència de l’anterior en què només van morir 3 persones de nacionalitat estrangera, hi ha hagut 9 víctimes estrangeres i 12 han estat de nacionalitat espanyola.

Un 52,3% de les víctimes que han mort aquest estiu a les platges de Catalunya ho han fet mentre hi havia el servei de vigilància actiu i amb bandera verda (11), per la qual cosa se’ls acostuma a anomenar ‘ofegats silenciosos’, ja que són persones que sovint es desmaien a l’aigua tot i que les condicions pel bany són favorables, i són molt difícils de detectar. Enguany també hi ha hagut 3 víctimes mortals en dies que hi havia vigilància i onejava la bandera groga, i la resta d’ofegats d’enguany (7) han mort en platges on, o bé no hi ha servei de vigilància o bé el servei encara no havia començat o ja havia finalitzat.

El mes de juliol ha estat el que més ofegaments mortals ha tingut (8) a diferència de l’estiu passat que va ser l’agost quan hi va haver més ofegaments mortals (12). Enguany hi ha hagut 5 ofegaments mortals a l’agost, 5 al setembre i 3 al mes de juny.

Pel que fa a la zona on han passat aquests ofegaments, un 42% han mort a les platges de la Costa Brava (9) i un 28,5% a la Costa Daurada (6). La resta d’ofegaments mortals han estat: 2 al Baix Llobregat; 1 al Maresme; 1 al Garraf; 1 al Barcelonès i 1 al Baix Ebre.

Per demarcacions, les víctimes mortals en platges catalanes han tingut lloc a: 9 a Girona; 6 a Tarragona; 5 a Barcelona i 1 a Terres de l’Ebre.

Des del 15 de juny al 15 de setembre de 2021, han onejat un total de 5.980 banderes verdes a les platges vigilades de Catalunya, 1.056 grogues i 96 vermelles. Per zones, la Costa Brava ha estat on han onejat més banderes verdes (1.871), mentre que les banderes grogues han onejat més a la Costa Daurada (518) majoritàriament per mal estat de la mar. Pel que fa a les banderes vermelles, n’hi ha hagut sobretot al Barcelonès (36) i a la Costa Daurada (34). Majoritàriament per mala mar o mala qualitat de l’aigua de bany.

El dispositiu de la campanya de platges s’ha dut a terme des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, on s’ha comptat amb la presència diària d’un representant del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM. El dispositiu s’ha fet en coordinació amb la Creu Roja, les diferents empreses de vigilància que han prestat servei a les platges catalanes, els municipis i les seves policies locals i voluntariat de Protecció Civil, així com amb la resta d’equips d’emergència com Mossos d’Esquadra, Salvament Marítim, Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Civil.