La brigada de l’Ajuntament de Figueres ha dut a terme una neteja controlada de les pintades que, a mitjans de la setmana passada, va patir l'escultura dedicada als Drets dels Pobles, inaugurada el 1919. Uns desconeguts van embrutar-la amb pintura vermella sobre el missatge de llibertat i la cara de la figura republicana que la presideix.

L'emblemàtic monument està situat, des de fa uns anys, a l'avinguda Salvador Dalí, al costat de la comissària de la Guàrdia Urbana i de l'edifici municipal de serveis del Firal. Va ser creada per l'escultor portbouenc Frederic Marès i Deulovol (1893-1991), un dels impulsors del Museu de l'Empordà.

Ataquen amb pintura a Figueres el monument dedicat als Drets dels Pobles Santi Coll

En aquest monument hi figura la frase "Els pobles no deuen ésser ni dominats, ni governats, sinó per consentiment propi", en un clar al·legat favorable a l'autodeterminació expressat pel president dels Estats Units Thomas Woodrow Wilson (1856-1924). Va rebre el premi Nobel de la Pau el 1919 per la contribució al disseny de la pau posterior a la Primera Guerra Mundial i per la proposta de crear una Societat de Nacions que intervingués en els conflictes internacionals i evitar-ne de nous.