La Policia Nacional ha detingut 27 persones a la província de Girona per la seva presumpta participació en una trama de regularització fraudulenta de ciutadans estrangers a partir de la tramitació de contractes laborals en el sector agrícola que no arribaven a materialitzar-se, ha informat el cos policial en un comunicat aquest dijous.

Les 27 persones estan acusades d'un delicte de falsedat documental i també s'atribueixen delictes d'afavoriment de la immigració irregular i pertinença a organització criminal a l'empresari presumptament promotor d'aquests contractes i a tres dels seus col·laboradors, a pesar que la investigació segueix oberta i no es descarten noves detencions.

La policia, en col·laboració amb Inspecció de Treball, va descobrir que a nom d'aquest empresari constaven més de 200 expedients de sol·licitud de residència i de treball a favor de ciutadans que es trobaven en situació irregular, i que a més de l'elevat nombre d'expedients tramitats alguns dels suposats contractats residien en províncies molt distants del domicili social de l'empresa en qüestió.

La investigació --iniciada a principis del 2020 amb la detecció d'un contracte que presentava indicis de frau-- ha conclòs que els contractes laborals tenien "l'única fi d'obtenir la residència" i pels quals els integrants de la trama cobraven entre 600 i 1.000 euros.

A mitjan 2021 es va realitzar un control de documentació en una explotació agrícola en la qual la policia va concloure que l'empresa investigada "no tenia capacitat ni estructura per contractar a tanta gent" i va procedir a les detencions.

Per tot això, l'empresari responsable s'enfronta a un expedient de proposta de multa d'Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) que pot implicar una sanció administrativa que oscil·li entre els 10.000 i els 100.000 euros.