L'operatiu policial de la Guàrdia Civil contra la venda de roba falsificada a la Jonquera que va fer dimecres de la setmana passada s'ha saldat amb 8 detinguts i 33 persones investigades. Durant l'operatiu la benemèrita va registrar sis comerços, cinc magatzems i dos domicilis. Aquesta acció s'emmarca en la segona fase de l'operació Frontcopy. Els detinguts se'ls considera presumptes autors dels delictes d'organització criminal, contra la propietat industrial i de blanqueig de capital. La policia va intervenir material valorat en 16 milions d'euros.

La investigació va començar el 2019, quan la Guàrdia Civil va rebre la denúncia d'una associació que treballa pels drets de la propietat industrial de les marques legals. En aquesta denúncia es manifestava que en diversos comerços de la Jonquera es venia roba que reproduïa i imitava sense autorització algunes de les marques de l'associació.

Davant dels fets, la Guàrdia Civil va començar una investigació sota la direcció del jutjat d'instrucció número 4 de Figueres. Durant les comprovacions que va fer la Guàrdia Civil van descobrir que a banda de vendre productes de roba falsificats, hi havia una organització criminal estructurada i definida al darrera.

La Guàrdia Civil ha detallat que les falsificacions eren de dos tipus. Hi havia una categoria de roba que era feta a Portugal i que s'enviava a la Jonquera per missatgeria, sense que els repartidors en tinguessin coneixement de la falsificació. Una vegada a Girona es posava a la venda en els establiments.

En la segona categoria, els falsificadors compraven "gènere neutre" (samarretes, sabates, xandalls i altres peces). En paral·lel, compraven logos i signes distintius de marques famoses i les afegien a les peces que havien comprat prèviament. Tant la roba, com els logos es compraven a la Xina.

Des del maig de 2019 s'han anat fent diversos operatius per acabar amb aquesta xarxa que ha implicat la inspecció de 15 establiments, la investigació de 8 persones i la intervenció de 30.791 peces falsificades valorades en 7,68 milions d'euros.

En la segona fase de l'operatiu, feta el dimecres de la setmana passada, es van desplegar més de 200 agents de la Guàrdia Civil per evitar que cap dels investigats i detinguts pogués fugir. En l'operatiu es van intervenir 60.151 peces de roba valorades en 16,49 milions d'euros.

La Guàrdia Civil també s'ha quedat amb documentació econòmica, material informàtic, 23.095 euros en metàl·lic, 3 planxes d'impressió i estampat, 212 kg de logotips metàl·lics de diferents marques i 3 vehicles.